NARODNI TRG Brojne Zadranke i Zadrani podržali borbu protiv raka dojke za Dan narcisa

Ugodan dan prve subote proljeća, užežin Cvjetnici i Uskrsu, privukao je na Narodni trg u Zadru mnoštvo Zadranki i Zadrana. Popriličan broj njih dao je podršku Udruzi Europa Donna koja je pod motom ‘Zdravlje – moja zlatna medalja’ na Trgu organizirala obilježavanje Dana narcisa.

Tradicionalnoj javnozdravstvenoj akciji posvećenoj oboljelima od raka dojke, pridružili su se zadarska Liga protiv raka i Zavod za javno zdravstvo Zadar.

–Cvijeće koje tom prigodom simbolično darujemo, podsjeća nas na proljeće, svjetlo i novi život, novi početak. Educiramo žene i pomažemo osvijestiti potrebu brige za zdravlje, a rano otkriven rak je izlječiv. Ako ga treba liječiti, pomognimo i učinimo to na najbolji mogući način. U ovogodišnjoj javnozdravstvenoj akciji zajedno su s nama zadarska Liga protiv raka, Zavod za javno zdravstvo Zadar, udruge žena s otoka Ugljana, Pašmana, Vira, Paga i gradova Biograda, Benkovca i Nina.  Svake godine prikupljamo dobrovoljne priloge građana za drugu namjenu, ove godine ćemo prikupljena sredstva namijeniti bolje liječenje svih oboljelih, za uređaje za dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika u zadarskoj bolnici. Zdravlje je najdragocjenije bogatstvo, pomozimo i čuvajmo ga zajedno, poručila je mr.sc. Tatjana Vukelić Baturić, dr.med., predsjednica Europe Donne Zadar.

Dobrovoljne priloge možete uplatiti na žiro račun OTP banke –

IBAN: HR 3824070001100443902 s naznakom: Dan narcisa 2024.

A Dan narcisa obolježio se danas diljem RH…

-Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke je naš najuspješniji Nacionalni program s najvećim odazivom od 62 posto, koji je čak iznad prosjeka Europske unije (EU). Zahvaljujući tome, imamo kontinuirani pad smrtnosti od 30 posto u proteklih 8 godina što nas, prema najnovijim procjenama Eurostata, svrstava u sam vrh EU. Brojke sve govore – odazivom na preventivni Nacionalni program ‘uplaćujemo najveću premiju svojeg životnog osiguranja’ – čuvamo i spašavamo vlastiti život. Dosadašnji rezultati su poticajni jednako kao današnje 28. po redu obilježavanje Dana narcisa kojim osvještavamo važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. No, ne smijemo stati na tome. Ova Vlada i zdravstvena administracija, u sklopu pokrenute reforme zdravstvenog sustava, provodi 8. ciklus Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u kojem se, prema preporukama Europskog društva za oslikavanje dojki, uvelo obavljanje MR za sve žene s velikom gustoćom dojki, a u nadolazećim ciklusima ćemo povećati obuhvat žena na mamografskim pregledima uz nabavu mobilnih i 3D mamografa kako bismo dodatno smanjili pojavnost ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja svijeta- izjavio je u društvu premijera Andreja Plenkovića, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr med., ministar zdravstva.

 Kao što je prethodno navedeno, u narednim ciklusima Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke dodatno će se unaprijediti prema preporukama Europskog društva za oslikavanje dojki na temelju kojega će se povećati obuhvat pozivanja žena na Nacionalni program, i to od 45 do 74 godine života. Kako bi se proširenje poziva moglo i ostvariti planira se nabava mobilnih i 3D mamografa koji su namijenjeni ponajprije za one županije u kojima je odaziv slabiji poput Zadarske, Šibensko-kninske i  Ličko-senjske te u kojima postoji slabija prometna povezanost koja otežava pristup ovoj važnoj dijagnostičkoj pretrazi…

-Preporuke Europskog društva za oslikavanje dojki pratimo i ulaganjima u kapacitete za pružanje primarne zdravstvene zaštite i specijalističko – konzilijarne zdravstvene zaštite u vrijednosti 50 milijuna eura iz europskog Programa Konkurentnost i kohezija od 2021. do 202. U međuvremenu smo donijeli Akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, provodimo revizije postojećih i uvodimo nove Nacionalne programe, Nacionalnu onkološku mrežu i Nacionalnu onkološku bazu podataka, onkološke uputnice, ulažemo u nove medicinske uređaje u javnom zdravstvenom sustavu, osiguravamo dostupnost novih terapija i lijekova,  radimo na podizanju zdravstvene pismenosti, smanjili smo i dalje smanjujemo liste čekanja na dijagnostičke pretrage te su pred nama preventivni zdravstveni pregledi koje podižemo na nacionalnu razinu. Svi navedeni reformski iskoraci donose višestruke dobrobiti našim pacijentima, njihovim obiteljima kao i cjelokupnom zdravstvenom sustavu- podsjetio je ministar zdravstva RH.

 Ujedno je spomenuti Nacionalni program do sada pokazao da se 60 posto novootkrivenih karcinoma dojki otkriva u lokaliziranom stadiju što značajno poboljšava ishode liječenja i kvalitetu života pacijentica.

-Pokrenuta reforma zdravstvenog sustava je na dobrom tragu – jer dokazano zdravstvena pismenost i prevencija idu ‘ruku pod ruku’ s poboljšanjem zdravstvene slike nacije i ishoda liječenja. I u tom području smo napravili reformski iskorak – po prvi put u hrvatskom zdravstvenom sustavu uvodimo praćenje ishoda liječenja– istaknuo je Vili Beroš, dodajući da je osigurana pravna podloga donesenim izmjenama Zakona, a sada su se i po prvi put donijeli i pravilnici vezani uz praćenje ishoda liječenja, što je povijesni reformski iskorak za hrvatski zdravstveni sustav. Sve to će pridonijeti povećanju učinkovitosti i kvalitete javnog zdravstvenog sustava, otvaranju prostora za nove terapijske opcije i posljedično financijsku održivost…

-Hrabrost, optimizam i posvećenost pacijentica kao i udruga pacijenata naši su glavni motivatori i pokretači u daljnjim iskoracima u borbi s onkološkim bolestima. Njihova odgovornost, optimizam i elan nezamjenjiv je dio svakog oporavka, kako pacijenata tako i zdravstvenog sustava. Naše partnerstvo i zajedništvo spremno je za sve izazove. Stoga, uzdignute glave i zasukanih rukava idemo naprijed prema daljnjem poboljšanju zdravlja nacije i vitalnije Hrvatske- zaključio je ministar.

 

 

Smatrate li da se vi ili netko vama blizak ne bi trebao nalaziti u ovoj galeriji? Ispunite Zahtjev za uklanjanje sadržaja a mi ćemo svakako pokušati uvažiti sve vaše objektivne razloge za isti. Svakako vas molimo da prije toga pročitate sve odredbe prije ispunjavanja istog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...