Ove namirnice jako su loše za bubrege, a većina ljudi ih jede svaki dan

Koliko često zapravo razmišljate ili brinete o zdravlju bubrega? Imajte na umu da su bubrezi nešto poput ratnika-zaštitnika u ljudskom tijelu. Imaju ključnu ulogu u uklanjanju otpada i viška tekućine iz tijela. No, neodgovarajući stil života, koji uključuje izbor nezdrave hrane, može ozbiljno naštetiti zdravlju i pravilnom funkcioniranju bubrega. Stoga odvojite nekoliko minuta da upamtite koju biste hranu odmah trebali prestati jesti ili barem smanjiti unos na minimum želite li da vaši bubrezi što duže ostanu zdravi i učinkoviti.

Mesne prerađevine

Mesne prerađevine, poput slanine, kobasica, hot dogova i burgera, velika su prijetnja za naše bubrege i njihovo zdravlje, piše Večernji list.

Takva hrana ima visok udio natrija, a redovit prekomjeran unos natrija može dovesti do povišenja krvnog tlaka i izlaganja bubrega prekomjernom naporu i stresu.

Osim toga, istraživanja sugeriraju da unos više proteina životinjskog nego biljnog porijekla može ubrzati progresiju bubrežne bolesti.

Gazirani sokovi

Gazirana pića imaju izuzetno visok udio šećera te gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost. Stoga takva pića u vašu prehranu unose dodatne kalorije (nutritivno posve beskorisne), što za posljedicu može imati debljanje.

Istraživanja su pokazala da je konzumiranje gaziranih pića povezano s nizom bolesti, kao što su osteoporoza, bubrežne bolesti, metabolički sindrom i stomatološki problemi.

Krajnje je vrijeme da po svaku cijenu prestanete piti gazirana pića i vratite se vodi ili svježim voćnim sokovima, kao što je to, na primjer, svježa limunada.

Smrznuta jela

Istraživanja su pokazala da procesirana hrana, poput polugotovih smrznutih jela i jela pripremljenih za mikrovalne pećnice mogu doprinijeti razvoju dijabetesa tip 2.

Teško ili ultra procesirana hrana znači da je riječ o hrani koja je krcata skrivenim mastima, šećerom i/ili natrijem. Uvijek je bolje pripremiti svježi obrok od cjelovitih namirnica i izbjegavati smrznutu polugotovu hranu koju je dovoljno ispržiti ili zagrijati da bude spremna za konzumiranje.

Ako baš morate jesti smrznuta jela, odaberite ona kod kojih je na deklaraciji istaknuta oznaka da imaju nizak udio natrija ili da „nema dodane soli”. Takvom obroku možete malo „poboljšati” nutritivnu kvalitetu dodavanjem svježeg povrća ili voća.

Prženi krumpirići
Konzumirate li krumpir u obliku čipsa ili u obliku prženih krumpirića u restoranima brze hrane, trebali biste znati da krumpir u takvom prženom obliku čini mnogo štete vašim bubrezima.

Hranu prženu u dubokom ulju trebalo bi izbjegavati kako biste zaštitili srce i bubrege od bolesti. Osim toga, krumpir obiluje kalijem, a unos kalija bi trebali smanjiti svi oni koji već imaju neku bubrežnu bolest, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...