POZVAO NA POČETAK PREGOVORA Njemačka oštro kritizirala Papine komentare o Ukrajini

Njemačka vlada oštro je kritizirala poziv pape Franje u subotu na “podizanje bijele zastave” i početak pregovora o okončanju rata u Ukrajini, dvije godine nakon početka ruske invazije…

Glasnogovornik kancelara Olafa Scholza izjavio je u ponedjeljak da on “ne dijeli Papino mišljenje”.

“Ukrajina se suprotstavlja agresoru, koristi široku međunarodnu potporu i djeluje u okviru svog prava na obranu sadržanog u međunarodnom pravu”, dodao je Steffen Hebestreit.

U intervjuu na javnoj televiziji RTS emitiranom u subotu, papa Franjo je, upitan o situaciji u Ukrajini, pozvao da se “ne srame pregovarati prije nego što se stvari pogoršaju”.

“Vjerujem da su najjači oni koji vide situaciju, misle na ljude i imaju hrabrosti podići bijelu zastavu i pregovarati”, rekao je.

Njemačka vjeruje, naprotiv, da ako Ukrajina i njezini saveznici “sada ne pokažu snagu, neće biti mira”, izjavila je Baerbock.

“Moramo stati uz Ukrajinu i učiniti sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da se može braniti”, dodala je.

Njemačka je drugi najveći pružatelj vojne pomoći Ukrajini, nakon Sjedinjenih Država.

Ukrajina je također oštro odgovorila papi Franji u nedjelju, a ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da se njegova zemlja “nikada” neće predati.

Ukrajinci svih vjera ustali su u obranu svoje zemlje od početka ruske invazije, izjavio je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svojoj dnevnoj video poruci: “Kršćani, muslimani, Židovi, svi… Oni nas podržavaju molitvom, razgovorom i djelovanjem.”

“Ovdje Crkva mora biti, s ljudima. A ne 2500 kilometara daleko, s virtualnim posredovanjem između nekoga tko želi živjeti i nekoga tko vas želi uništiti”, rekao je.

Nakon bijesne reakcije Kijeva, Vatikan je objavio da papa Franjo ne poziva Ukrajinu da se preda, već na prekid vatre i hrabrost u pregovorima, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...