STANOVI ZA KUPNJU, NAJAM I KADROVE Kasap najavljuje novih 100 stanova u sklopu POS-a na Smiljevcu

Gradsko vijeće na sjednici 26. ožujka odlučivati će i o Prijedlogu odluke o uključivanju Grada Zadra u Program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje. Na današnjem kolegiju gradonačelnika Mirjana Zubčić, pročelnica Ureda Grada Zadra istaknula je kako je sukladno Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji prije početka izgradnje stanova na određenoj lokaciji potrebno donijeti Odluku o uključivanju u izgradnju stanova po programu društveno poticane stanogradnje.

-Odluka je u nadležnosti Gradskog vijeća, stoga se predlaže upućivanje Odluke Gradskom vijeću. Njom se predlaže svrha uključivanja, a to je prvenstveno da se građanima omogući kupnja stanova po povoljnijim uvjetima od tržišnih, zatim izgradnja stanova u svrhu davanja istih u najam građanima i treće omogućavanje kupnje stana od Grada Zadra sa svrhom rješavanja deficitarnog kadra. Lokacija je na području Smiljevca. Također, Odlukom se omogućava gradonačelniku nakon što je Gradsko vijeće usvoji da sukladno o odluci i uvjetima, kriterijima i mjerilima koje je donijelo Gradsko vijeće 2022. godine za utvrđivanje liste reda prvenstva uputi javni poziv građanima grada Zadra s ciljem utvrđivanja liste prvenstva. Isto tako, s obzirom da Grad Zadar, odnosno Vijeće još nije donijelo Odluku o kriterijima, uvjetima i mjerilima za davanje u najam stanova potrebno je donijeti opći akt koji je u nadležnosti Gradskog vijeća, stoga će to biti jedan od idućih koraka. Dakle, na temelju tog akta će gradonačelnik moći raspisati javni poziv  građanima radi davanja stanova u najam, pojasnila je pravni okvir Zubčić.

Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, pojasnio je kako se radi o 4009  metara četvornih na Smiljevcu, dok je Grad Zadar za još dodatnih 970 metara četvornih u procesu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa preko Ureda državne uprave.

– Radi se o zoni visoke izgradivosti. Na ovoj lokaciji moguće je izgraditi 10 nadzemnih etaža i 5 podzemnih tlocrtne površine 1000 metara četvornih. Ovdje se može izgraditi do 100-ak novih stambenih jedinica s kojima će se moći u budućnosti rješavati kupovina stana, najam i rješavanje stanova kadrovskog pitanja. Čestica je u cijelosti opremljena svom komunalnom infrastrukturom i praktički se u najkraćem mogućem roku može krenuti s projektiranjem kada se ugovori projektna dokumentacija s Agencijom za promet nekretnina, odnosno RH. Prvi korak je da Gradsko vijeće donese takvu odluku, kazao je Kasap.

Još jednom je podsjetio kako je na istoj lokaciji već izgrađena jedna POS-ova zgrada, te naglasio kako grad Zadar prednjači po broju POS-ovih stanova u RH, jer ih je do sada na našem području izgrađeno oko 500.

– Sukladno broju stanovnika grad Zadar prednjači u RH u količini izgrađenih stanova u sklopu poticane stanogradnje. S novim projektom omogućit ćemo novih 100 stanova za 100 novih mladih obitelji koje bi na ovaj način riješile svoje stambeno pitanje, poručio je Kasap na kolegiju gradonačelnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...