ZASLUŽNI ZADRANIN Hinko Tomić: od Hitchcockovog domaćina do osnivača prvog dobrovoljačkog odreda u Hrvatskoj

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili.

Naš poznati i zaslužni sugrađanin Henrik Hinko Tomić već odavno nije među nama, a svakako je zaslužio da ga se ne zaboravi.Posebice je bio poznat što je bio počašćen ispred hotela Zagreb, gdje je bio zaposlen, dočekati svjetski uglednog filmskog režisera Alfreda Hitchcocka i suprugu mu, kad su njih dvoje 1964. posjetili Zadar. O tome je sačuvana fotografija.

No, Hinko je bio i humanitarac i veliki borac za Hrvatsku, zbog čega je u mlađim danima stradavao. Uz ovaj podsjetnik evo jednog Hinkovog dobrog djela u doba Domovinskog rata. U Zadar su iz njemačkoga grada Saint Georgena (od tamošnjeg ogranka HDZ-a) stigla tri šlepera donacije bolničke opreme i lijekova, a upravo je Henrik Tomić bio inicijator i organizator ove prijeko potrebne pomoći.

Hinko je tada bio istaknuti HDZ-ovac. On je, također, na području MZ Višnjik organizirao PRVI U HRVATSKOJ DOBROVOLJAČKI ODRED još u siječnju 1991., što nažalost tadašnja vlast nije priznala, iako tomu činu svjedoče iskaznice mnogih članova koji su odredu pripadali, a još su među nama, te su svjedoci (na priloženoj fotografiji Hinko se nalazi prvi zdesna tadašnjem županu Šimi Prtenjači na sredini slike).

Zdravi i zadovoljni bili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...