Apple poslao važno upozorenje korisnicima, jeste li i vi među metama?

Vlasnici iPhonea u 92 zemlje primili su hitna sigurnosna upozorenja ovog tjedna, prenosi N1.

Apple je svoje korisnike upozorio da bi mogli biti na meti špijunskog plaćeničkog softvera. “Ovaj napad je vjerojatno usmjeren upravo na vas zbog toga tko ste ili što radite”, navodi se u upozorenju koje prenosi CNET.

Ovakvi napadi plaćenika, u usporedbi s kibernetičkim kriminalom ili potrošačkim zlonamjernim softverom, ističu se svojom rijetkošću i složenošću. Naime, ovi napadi fokusiraju mali broj ljudi i mogu koštati milijune dolara.

“Ako je vaš uređaj ugrožen ciljanim napadom, napadač bi mogao daljinski pristupiti vašim osjetljivim podacima, komunikacijama ili čak kameri i mikrofonu”, navodi se u upozorenju koje je Apple poslao korisnicima.

Na stranici za pomoć objavljenoj u srijedu, tvrtka je ponudila savjete o tome što učiniti ako primite obavijest o prijetnji. Iz tvrtke poručuju da bi trebalo angažirati stručnu pomoć te sugeriraju da korisnici kontaktiraju Digital Security Helpline 24.

Tvrtka je također spomenula Pegasus, sofisticirani špijunski softver koji je razvila izraelska grupa NSO, kada je obavještavala ljude o najnovijem napadu.

Apple je u studenom 2021. podnio tužbu protiv NSO grupe jer ju smatra odgovornom za nadzor i ciljanje Appleovih korisnika uz pomoć Pegasusa. Od 2016. cyberwatchdogi su otkrili nekoliko slučajeva Pegasusa koji su koristili različiti subjekti za praćenje novinara, odvjetnika, političkih disidenata i aktivista za ljudska prava.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...