Ako se po ranom proljeću ljeto poznaje, onda turistički podaci od početka godine naovamo sugeriraju da ćemo imati novu rekordnu turističku sezonu.

U komercijalnim smještajnim objektima u veljači je ostvareno 312.000 dolazaka i 703.000 noćenja. Od toga su domaći turisti ostvarili 143.000 dolazaka te 288.000 noćenja, dok su strani turisti ostvarili 169.000 dolazaka te 416.000 noćenja. Najviše noćenja stranaca ostvarili su turisti iz Slovenije (94.000 ili 22,6 posto), a pritom je prednjačila Istarska županija gdje ih je ostvareno 167.000 ili 23,8 posto.

Tijekom uskrsnog vikenda – 120.000 gostiju

Da su rezultati turističke predsezone izuzetno dobri, potvrdili su nam u Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) pozivajući se na podatke iz svoga sustava eVisitor, koji sadrži rezultate ostvarene i u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu.

“Prema podacima iz eVisitora u Hrvatskoj je u prvom kvartalu ostvareno više od 1,1 milijun dolazaka i preko 3 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 16 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima. Tijekom produženog uskrsnog vikenda, u razdoblju od 29. ožujka do 1. travnja, ostvareno je 120.436 dolazaka i 380.970 noćenja”, kažu u HTZ-u.

Odlična najava glavnog dijela sezone…

Iz spomenutih brojki nazire se nova rekordna sezona.

“Navedeni podaci potvrđuju kako je u Hrvatskoj u tijeku povijesno najbolja predsezona. To je ujedno odlična najava glavnog ljetnog dijela turističke godine u kojem hrvatski turistički sektor očekuje nastavak pozitivnih trendova uz daljnji održiv rast turističkog prometa”, rekli su nam u HTZ-u.

Ovoga ljeta zračne linije s 41 zemljom

Što se tiče bukinga, u HTZ-u kažu da je Hrvatska među najpopularnijim i najpoželjnijim inozemnim turističkim destinacijama na tržištima Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Češke i Mađarske…

“Domaći turistički subjekti, kao i partneri na inozemnim tržištima, zadovoljni su rezervacijama. U prilog dobrim trendovima idu i zračne linije prema Hrvatskoj koje su ove godine uvedene prije kraja ožujka, dok će naša zemlja tijekom nadolazeće ljetne sezone letenja biti povezana s čak 517 jedinstvenih linija, odnosno očekuju se direktne poveznice Hrvatske s 41 stranom državom”, kažu puni optimizma u HTZ-u, prenosi N1.