KRŠENJA IZBORNE ŠUTNJE Nižić-Peroš: Imali smo prijava s birališta, ali nije bilo potrebe za intervencijom

Jutros do deset sati Izborno povjerenstvo 9. izborne jedinice zaprimilo je više dojava s birališta, no riječ je bila o situcijama koje nisu predstavljale kršenja izborne šutnje zbog kojih je trebalo poduzimati određene mjere.

Naime, od Jadranke Nižić – Peroš, zamjenice predsjednika Izbornog povjerenstva, saznajemo najnoviju situaciju vezano za izlazak građana na birališta u našoj županiji koja su otvorena jutros od sedam sati:

– Osim kršenja predizborne šutnje na stranici Košarkaški klub Zadar Fans, imali smo nekoliko prigovora vezanih za ponašanje promatrača, no ništa osnovano što je zahtijevalo našu intervenciju. Nakon tih prijava zatražili smo očitovanje predsjednika Povjerenstva s birališta, no zaključili smo da se ne događa ništa što se odmah na terenu nije moglo riješiti, kazala nam je Nižić – Peroš.

Što se tiče kršenja izborne šutnje od strane spomenutog KK Zadar Fansa, predsjednica izbornog povjerenstva Grada Zadra, Ana Markač, upozorava na sljedeće:

– Odredbom članka 28. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor propisano je da se na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta kao i 24 sata prije dana održavanja izbora zabranjuje svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela, a na što je Državno izborno povjerenstvo pravodobno upozorilo priopćenjem od 15. travnja 2024. Iz priopćenja između ostaloga proizlazi da se isto odnosi i na postavljanje promidžbenih sadržaja na Facebook-u, navodi Markač.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...