OTKRIVAMO Danas u 18 sati u Visočanima se služi misa za NDH i Antu Pavelića!

Današnji 10. travnja ipak nije mogao proći bez mise za NDH i Antu Pavelića, no da ne bi izazivali medijsku pažnju, osobito u vrijeme izborne kampanje, organizatori su je izmjestili u – Visočane!

Naime, povodom dana Nezavisne države Hrvatske koju, kako vidimo, slavi još znatan broj Hrvata i štovatelja šefa ustaškog pokreta, u tamošnjoj crkvi u 18 sati održat će se misa zadušnica. Zanimljivo je da u pozivu zadarske udruge Hrvatski domobran ne piše da se misa služi za Pavelića ili povodom obljetnice dana NDH, ali nam je njen predsjednik Josip Budimir jasno rekao zašto danas idu u Visočane.

Naime, na pitanje za koga se služi misa, čelnik zadarske podružnice, HSP-ov Josip Budimir, odgovorio nam je: “Za sve poginule hrvatske branitelje”. Na pitanje zašto je onda nisu organizirali na neki datum iz Domovinskog rata, a ne na dan NDH, Budimir odgovara:

– Danas je dan kada je hrvatski narod težio stvaranju nezavisne države Hrvatske i napokon stvorio prvu Hrvatsku. Taj dan obilježavamo kao dan svih hrvatskih branitelja koji su kroz povijest svoj život izgubili za hrvatsku domovinu, znači i u Domovinskom ratu, u 2. svjetskom ratu i u Austro-Ugarskoj, kaže Budimir.

Međutim, na pitanje ne čini li mu da toga dana ipak slave i osuđenog ratnog zločinca, Antu Pavelića, Budimir je postao vrlo neugodan, ljutito uzvraćajući:

– Jeste vi školovani?! Gdje je optužnica za Antu Pavelića i gdje mu je bilo suđenje da je ratni zločinac? – bio je odriješit Budimir, ustajući u obranu ratnog zločinca za kojega je općepoznata činjenica da je u odsutnosti osuđen na smrt.

Na primjedbu da je surađivao s Hitlerom, Budimir pak odgvara: “Pa, je li i Papa urađivao s Hitlerom”, nijekajući Pavelićevu odgovornost za ratne zločine ustaškog režima:

– Čekajte, kakve su bile težnje NDH? Jesu li ikad zauzeli pedalj tuđe zemlje?! Znamo samo ono što su nam partizani pričali! Pa, koji su hrvatski zločini u ovom ratu, koji su partizanski, koji četnički, svaki rat ima neke zločine. Oćemo gledati koji su zločini ukrajinske vojske, rat je rat, o čemu vi pričate?! – branio je Budimir večerašnju misu za Pavelića.

A za odgovor na pitanje hoće li i on možda na misu za NDH pitali smo i Budimirova stranačkog šefa, predsjednika županijskog HSP-a, Matu Lukića, koji je kao iz topa ispalio:

– Nisam znao za misu, ali sada kada ste je spomenuli, svakako idem u Visočane!

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...