Rusija žestoko napala Ukrajinu, Poljaci i NATO digli avione, Zelenski objavio apel!

Rusija je tijekom noći pokrenula kombinirani napad velikih razmjera na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini. Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk na Telegramu je priopćio kako je protuzračna obrana uništila 57 od 82 zračne mete…

Prema podacima Ukrajinaca, u napadu su korištene različite vrste projektila i bespilotnih letjelica: 20 krstarećih projektila Kh-101/Kh-555, 6 hipersoničnih projektila Kh-47M2 Kinžal, 12 protuzračnih projektila S-300, 40 bespilotnih letjelica Shahed-131/136 i 4 rakete zrak-zemlja Kh-59.

“Hvala svim braniteljima neba koji su odbili još jedan teroristički napad okupatora. Zajedno ćemo pobijediti”, najavio je Oleščuk. Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko napisao je kako su Rusi gađali infrastrukturne objekte u pet oblasti.

“Neprijatelj ponovno napada našu energetsku infrastrukturu! Proizvodna postrojenja i sustavi u Harkivu, Zaporižji, Lavovu i Kijevu bili su napadnuti”, istaknuo je. Potvrdio je kako službe rade na otklanjanju posljedica napada.

Tijekom napada su se oglasile i poljske zračne snage. “Imajte na umu da poljski i saveznički zrakoplovi lete u zračnom prostoru, što može rezultirati povećanom razinom buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje.

Noćas se primjećuje intenzivna aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije vezana uz raketne udare na objekte koji se nalaze na teritoriju Ukrajine. Pokrenute su sve potrebne procedure za osiguranje sigurnosti poljskog zračnog prostora, a zračne snage kontinuirano prate situaciju”, priopćili su Poljaci.

Dva podzemna skladišta plina pogođena su tijekom noći, objavila je ukrajinska nacionalna naftna i plinska tvrtka Naftogaz. “Rano ujutro neprijatelj je napao dva ukrajinska podzemna skladišta. Skladišta nastavljaju s radom”, naveli su. Ruslan Kravčenko, načelnik vojne uprave Kijevske oblasti, potvrdio je kako je pogođen najmanje jedan objekt kritične infrastrukture na području njegove oblasti.

“Oblast je bila pod velikim napadom bespilotnih letjelica kamikaza i projektila. Upozorenje na zračnu opasnost trajalo je više od pet sati. Nažalost, objekt kritične infrastrukture napadnut je tijekom upozorenja o zračnoj opasnosti u Kijevskoj oblasti. Sve hitne službe su na mjestu događaja, u tijeku je gašenje požara na objektu. Sve detaljne informacije bit će naknadno”, sažeo je.

Požari su izbili i u energetskim postrojenjima u Lavovskoj, Odeškoj i Zaporiškoj oblasti, dok su krhotine oborenih dronova padale po Mikolajivskoj oblasti.

Predsjednik Volodimir Zelenski je nakon najnovijeg napada poručio da Ukrajina treba snažnu protuzračnu obranu i drugu obrambenu potporu, a ne ignoriranje i dugotrajne rasprave.

“Zahvala svima koji trenutno ublažavaju posljedice ruskog napada te svakom pripadniku naše protuzračne obrane, koji je preko noći bio na straži. Preko 40 projektila i još oko 40 jurišnih dronova. Neke od raketa i dronova su uspješno oboreni, samo neki… Svaki naš susjed u Europi, svaki naš drugi partner vidi koliko je ukrajinska potreba za protuzračnom obranom kritična”, naglasio je Zelenski.

“Upravo ovdje, upravo sada, prilika je da pokažemo svijetu da je terorizam univerzalno osuđen. Ako se Rusiji dopusti da nastavi, ako ruski projektili i bespilotne letjelice ugroze ne samo Ukrajinu nego i odlučnost naših partnera, to će biti globalna podrška teroru. Treba nam protuzračna obrana i druga obrambena potpora, a ne ignoriranje i dugotrajne rasprave”, nastavio je uskrajinski predsjednik.

Zahvalio je onima koji učinkovito podupiru ukrajinsku borbu za život i svim čelnicima “koji neće šutjeti, nego će nastaviti pomagati i osuđivati ruski teror”, prenosi Index. 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...