S KAKVOM “DOTOM” ULAZE U IZBORE? Malenica (HDZ) 2020. dobio 12.799 preferencijalnih glasova, Bulj (Most) 9.604, Glasovac (SDP) 5.257

Imena nositelja izbornih lista kazuju kako u 9. jedinici neće biti većih iznenađenja s obzirom da listu dvaju glavnih blokova, HDZ-ovog i SDP-ovog, nose već poznati kandidati s ranijih parlamentarnih izbora. Naime, HDZ-ov je nositelj ministar pravosuđa Ivan Malenica koji je na parlamentarnim izborima 2020. osvojio 12.799 glasova. Bolji je od njega tada bio samo predsjednik županijskog HDZ-a, Božidar Kalmeta, koji je sa zadnjeg mjesta liste dobio čak 16.002 glasa.

Provjerimo li rezultate preferencijalnih glasova ostalih nositelja lista, oni pokazuju daljnju premoć HDZ-a u odnosu  na sve ostale kandidate. Tako je Mostov nositelj, gradonačelnik Sinja Miro Bulj, na zadnjim izborima za Sabor dobio 9.604 glasa, a svi ostali političari dobili su puno manju podršku birača.

SDP-ova kandidatkinja, Sabina Glasovac, 2020. se je kandidirala u 4. izbornoj jedinici, no stranka ju za ove izbore vraća u 9. jedinicu smatrajući kako će im ovdje biti korisnija. No, treba prije svega vidjeti koliko je Glasovac dobila preferencijalnih glasova na zadnjim izborima.

Naime, SDP je na prošlim parlamentarnim izborima u 9. jedinici dobio samo  tri mandata, a onog jedinog iz Zadra odnijela im je Renata Sabljar Dračevac u novoosnovanu stranku Socijaldemokrati. Lokalni SDP tako je ostao bez ijednog zastupnika u Saboru, a povratak Sabine Glasovac iz 4. u 9. jedinicu trebao bi popraviti rejting lokalne organizacije.

Glasovac je na parlamentranim izborima 2020. bila nositeljica liste Restart koalicije u 4. jedinici u Slavoniji u kojoj je dobila 5.257 glasova ili 18,45 posto podrške birača, dok je čitava lista u toj jedinici dobila 28.479 ili 20,48 posto glasova. SDP je tada s nositeljem liste Šibenčaninom Frankom Vidovićem u 9. osvojio ukupno 30.823 glasa ili 17,19 posto podrške birača, no stranka očito nije bila  zadovoljna ovim rezultatom te su Glasovac ove godine vratili u 9. jedinicu.

Na izborima 17. travnja vidjet ćemo što će SDP-ova nositeljica sada ostvariti, a od ostalih kandidata u 9. jedinici vrijedi još spomenuti samo DP-ova nositelja liste Damira Biloglava čijoj je stranci rejting jako  porastao te će zacijelo iz ove jedinice imati svojega zastupnika u Saboru. Tu je svakako i HSP čiji je nositelj Željko Glasnović, no glavni im je adut u ovoj jedinici predsjednik županijske organizacije, Mate Lukić, koji s 14. mjesta “puca” na preferencijalne glasove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...