SANKCIJE Zbog nepoštivanja ženske kvote, HDZ za 9. jedinicu mora platiti visoku kaznu od 6.636 eura

Zbog kršenja ženske kvote HDZ će uskoro platiti iznimno visoku kaznu. Naime, ona na razini države, odnosno svih izbornih jedinica, iznosi vrtoglavih 60.636 eura, a za 9. jedinicu u koju spada i naša županija HDZ će platiti 6.636 eura. Iako su znali da će biti sankcionirani, stranka je u svim izbornim jedinicama išla s listama na kojima nisu imali dovoljan broj žena, pristajući već unaprijed na kazne zbog kršenja Zakona o ravnopravnosti spolova te Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Državno odvjetništvo sada podnosi optužni prijedlog protiv HDZ-a i oni će kaznu morati platiti. Naime, HDZ je u 9. jedinici na listi imao samo dvije žene, a riječ je o dosadašnjim zastupnicama Branki Juričev – Martinčev iz Vodica te Nikolini Baradić iz Zadra. Naime, SDP-ova lista u ovoj je jedinici imala je čak sedam žena, među kojima i nositeljicu liste Sabinu Glasovac.

Zanimljivo je da je HDZ i na prošim parlamentarnim izborima platio visoku novčanu kaznu jer su i tada bili na prvom mjestu po kršenju ženske kvote s obzirom da ni tada u 11 izbornih jedinica nisu ispunili zakonom propisane uvjete o 40-posto žena na listi za Sabor. Objašnjenje im je bilo da mnoge njihove članice jednostavno nisu htjele na listu, osobito one iz malih sredina, što su neke od njih i potvrdile, pojašnjavjući kako se ne žele danima odvajati od obitelji, osobito od djece, kako bi otišle na sjednicu u Zagreb.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...