26. MEĐUNARODNI DANI MASLINE Plaketu “Stanko Ožanić” za pokojnog profesora Ivu Miljkovića preuzet će sin Dubravko

Dubravko Miljković, sin pokojnog profesora Ive Miljkovića, najavio se da će doći iz Zagreba po priznanje i plaketu “Stanko Ožanić” za  znanstveni doprinos maslinarstvu i uljarstvu koju je njegovom ocu lani dodjelio  Ocjenjivački sud Međunarodnih Dana masline  2023. Po nagradu uvaženi profesor tada nije mogao doći, a u međuvremenu je 20. listopada 2023., u svojoj 92. godini napustio  ovaj svijet.

“Jako mi nedostaje tata. Zajedno smo živjeli i bili  jako povezani”, poručio je  Dubravko. Plaketa za njegovog uvaženog oca bit će uručena danas na svečanom otvaranju 26. Međunarodnih Dana masline istodobno kad i ovogodišnjim laureatima.

Bit će  pročitano  i obrazloženje za nagradu koje je napisao Nedjeljko Jusup, član Organizacijskog odbora i Predsjednik povjerenstva za priznanja. Jusup je život i djelo uvaženog profesora i doajena hrvatskog voćarstva dobro poznavao i o njemu pisao.

Podsjetimo, profesor Miljković je objavio 23 stručno-popularne knjige i time obogatio hrvatsku voćarsku literaturu. Od mladosti je zaljubljenik u maslinu. U maslinarstvu je razvio široku istraživačku aktivnost i objavio više znanstvenih radova iz maslinarstva doma i u inozemstvu. Bio je ekspert FAO za maslinarstvo i lupinasto voće. Primio je zahvalnicu FAO za razvoj maslinarstva na Sredozemlju i priznanje UNDP/FAO za dugogodišnju uspješnu suradnju na proučavanju ekofiziologije masline i uvođenje novih tehnologija u maslinarstvu, ističe se u obrazloženju nagrade.

U sklopu svečanog otvaranja Dana masline  ispred JK Uskok s početkom u 15 sati  danas će biti dodjeljena priznanja i ovogodišnja priznanja laureatima koji su ih svojim radom i ponašanjem zaslužili.

Posebna priznanja pojedincima koji su ostvarili važna postignuća u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje “Stanko Ožanić” za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva zaslužio je dr. sc. Slavko Perica iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Priznanje  Uzorni maslinar dobio je  Nikša Ivanac iz Ugljana ,  a  Maslinarsko srce za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu Tomislav Čudina iz Pakoštana.  Maslinarska nada Zadarske županije je Pellegrin Kurtin iz Kali koji prednjači u praktičnom maslinarstvu  i studiju na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučililišta u Zadru. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu  Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  zaslužila  je Željka Rački – Kristić, glavna urednica portala Agroklub.

Nakon dodjele nagrada laureatima slijedi okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Uz voditelja  mr. sc.  Marijan Tomac,  o temi će govoriti i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici  i stručnjaci doc. dr. sc. Slavko Perica,  dr. sc. Andrija Finka, dr. sc. Tomislav Kos i  Marko Dobrić, dipl. ing. agr.

Istom prigodom  predstavit će se Veliki maslinarski kalendar autora mr. sc.  Marijana Tomca i Ivana  Tomac Talajić, dipl. ing.

U 18 sati slijedi proglašenje šampiona i najboljih maslinovih ulja uz prigodni domjenak, uz inćune, srdele, domaća vina i pjesmu vokalne skupine Kantalice. Sutradan, u subotu Dani masline nastavljaju se nizom događaja u Poljani na otoku Ugljanu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...