ZADARSKA BOLNICA Zeleno svijetlo za dva nova međunarodna projekta!

Zadarska bolnica primila je ovaj tjedan pozitivne vijesti iz Mostara. Ondje je održan sastanak Nadzornog odbora Programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021.-2027., na čiji je poziv prijavljeno 217 projekata. Zeleno svjetlo dobila su 34, među kojima dva zadarska!

Na osi „4.5 Ensuring equal access to health care and fostering resilience of health systems, including primary care, and promoting the transition from institutional to family and community based care“ odobreno je ukupno šest projekata, od kojih su Općoj bolnici Zadar, kao jedinoj bolnici s područja Republike Hrvatske, odobrena dva – projekt DIGIHEALTH i projekt PATODIGITAL. Time smo iznova potvrdili svoju uspješnost u pripremi i provedbi kako nacionalnih tako i prekograničnih projekata.

U projektu DIGIHEALTH (Digital solutions for health service resilience and accesability) naša je ustanova nositelj projekta, dok su partneri Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru, Javna zdravstvena ustanova Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar i Sveučilište u Mostaru. Plan je kroz projekt nabaviti dodatnu opremu (monitore) za praćenje svakog pacijenata na Jedinici intenzivnog liječenja, kao i povezati niz uređaja, tehnologija i sustava u jednoj platformi. Na JIL-u se planira instaliranje centralne stanice za praćenje stanja svih pacijenata. Prikupljat će se tako podaci o stanju svakog pacijenta, a medicinskom osoblju će se omogućiti uvid u vitalne parametre. Smanjit će se fizički obilazak pacijenata iniciran isključivo u svrhu nadzora podataka s uređaja za monitoring. Također, novi sustav omogućit će proširenje usluge i to instalaciju opcije sustava ranog upozoravanja. OB Zadar bi ovim projektnim prijedlogom unaprijedila i liječenje karcinoma uvođenjem metode krioablacije te bi nabavila za to pripadajuću opremu. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 1.819.696,90 eura uz stopu sufinanciranja 85% bespovratnim sredstvima te 15 % iz vlastitih sredstava.

U projektu PATODIGITAL (Telepathology as a joint method for improving quality of diagnosis of digestive tract diseases in the targeted regions of Croatia, Bosnia-Herzegovina and Montenegro) nositelj je Javna zdravstvena ustanova Opšta bolnica „Blažo Orlandić” Bar, dok su partneri na projektu Opća bolnica Zadar i Sveučilište u Mostaru.  Cilj projekta je unaprjeđenje načina rada digitalizacijom Odjela patologije te unaprjeđenje znanja zdravstvenih djelatnika u prekograničnom području kao i pružanje boljih zdravstvenih usluga. Uspostavljena zajednička platforma omogućit će razmjenu znanja zdravstvenih djelatnika s ciljem davanja što konkretnije dijagnoze pacijentima. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 2.057.703,00 eura uz stopu sufinanciranja 85% bespovratnim sredstvima te 15 % iz vlastitih sredstava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...