Zagreb Pride: Ovo je 11 gej kandidata na listama. Trojica su iz HDZ-a

Organizacija Zagreb Pride objavila je popis LGBT kandidata i kandidatkinja koji su na listama za Hrvatski sabor, piše Index.

“Vodeći se najboljom tradicijom razvijenih demokracija, ustaljenim praksama LGBTQ pokreta, a u prvom redu boljitkom i svekolikim napretkom hrvatske LGBTQ zajednice, Organizacijski odbor ovogodišnje Povorke ponosa jednoglasno je odlučio objaviti Prajdov predizborni LGBT kompas, po uzoru na slične predizborne smjerokaze koje izrađuju i druge organizacije.

Ideje vodilje su, naravno, one na kojima LGBTQ emancipacija i pokret počivaju već pola stoljeća: gej je ok, LGBT je ok, ormar nije izbor već nasilje.

Želja nam je doprinijeti predizbornoj debati, informirati LGBTQ biračice i birače, prinijeti pozornosti medija i taj javni i općepoznati aspekt njihova života. Seksualni i rodni identitet nije privatna i intimna stvar čovjeka, nikada nije bio i ne može biti. Primjerice, seksualni identitet svih članova Vlade u tehničkom mandatu je poznat javnosti i medijima. Smatramo ga važnim dijelom naših života, pa stoga i života političarki i političara, kandidata i kandidatkinja na izborima. Svi nabrojeni kandidati i kandidatkinje su sami aut, njihov je seksualni identitet općepoznat ili su poznati u LGBT zajednici kao naši pripadnici. Također, odlučili smo predstaviti LGBT kandidate koji se nalaze na listama koje prema anketama ulaze u Sabor ili pak zastupnike raspuštenog Desetog saziva koji su ponovo istakli kandidaturu”, objavili su iz Zagreb Pridea.

Objavili popis 11 imena
Objavili su imena i prezimena 11 kandidata koji se natječu na ovim parlamentarnim izborima, a za koje tvrde da je već javno poznato da su pripadnici LGBT zajednice. I dok su na popisu poznati gej aktivisti, naveli su identitet i trojice HDZ-ovih političara koji se do sada nisu javno deklarirali kao gej.

Ovo su političari čija su imena objavili iz Zagreb Pridea: Damir Habijan (HDZ), Ivan Ćelić (HDZ), Marko Pavić (HDZ), Branko Kolarić (SDP), Franko DoTa (nezavisni, kvota SDP-a), Jelena Miloš (M!), Leonardo Pierobon (M!), Nikola Zdunić (M!), Tomislav Vukoja (M!), Gordan Bosanac (M!) i Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...