GRAĐANI SE POZIVAJU NA OPREZ U opticaju su krivotvorene kovanice od 2 eura

Skupina španjolskih krivotvoritelja specijalizirala se za kovanice od 2 eura, za koje se tvrdi da su sada u optjecaju diljem Europe. Kako razlikovati lažnu kovanicu od originala?

Nakon nekoliko godina istrage, španjolska policija u Toledu, u suradnji s Europolom, razbila je skupinu krivotvoritelja koji su navodno puštali u opticaj krivotvorene kovanice od 2 eura diljem Europe, piše Fenix-magazin.

Kaže se da je kriminalna organizacija pustila u opticaj oko pola milijuna visokokvalitetnih krivotvorenih kovanica diljem Europe. Protuvrijednost je oko milijun eura. To odgovara izvješću Bundesbanke, koje govori o povećanoj količini krivotvorenog novca, uključujući kovanice eura.

U 2022. u njemačkom platnom prometu otkriveno je oko 73.400 krivotvorenih kovanica. U 2021. bilo je samo 41.100 kovanica. Čisto matematički gledano, to znači da se godišnje u Njemačkoj proizvede oko devet krivotvorenih kovanica na 10.000 stanovnika. Krivotvorine su se najčešće događale kod kovanica od 2 eura, u stopi od 89 posto, prenosi  N1.

Uglavnom, postoji mogućnost da u novčaniku imate lažni novac. Iako su sigurnosne značajke novčanica prilično dobro poznate, to nije slučaj s kovanicama. Stručnjaci daju savjete kako prepoznati krivotvorine od 2 eura.

Otkrijte krivotvorine bez ikakvih alata

Slika kovanice: Dobre oči također su korisne pri prepoznavanju krivotvorenih kovanica od 2 eura. Prema stručnjacima, slika pravih novčića jasno se ističe od ostatka površine novčića.

Karakteristika 1: Nasuprot tome, slika krivotvorenih kovanica često izgleda zamagljena i mekana. Površina je djelomično izdubljena i ima nepravilnosti u obliku mrlja, mrlja, linija ili udubljenja.

Rubovi: Također pogledajte rubove. Pravi novčići imaju čisto reljefni rub. Ovisno o apoenu, prave kovanice imaju utisnuti rub s različitim žljebovima.

Karakteristika 2: Rub sumnjivih kovanica često je nečist. Broj i oblik grebena ponekad se značajno razlikuju od onih na pravim novčićima.

Rubni natpis: Posebno kod kovanica od 2 eura, pregled rubnog natpisa utisnutog u rub kovanice često daje početni trag. Za razliku od krivotvorenih kovanica, gdje je natpis na rubu često samo nejasno utisnut i prekriven žljebovima na rubu kovanice, natpis na rubu pravih kovanica od 2 eura jasno je vidljiv. Udaljenosti između pojedinačnih simbola i riječi u krivotvorenim kovanicama također se često razlikuju od onih na pravim kovanicama.

Karakteristika 3: Krivotvorine se često razlikuju po boji od pravih kovanica. Krivotvoreni novčići imaju mrlje nakon kratkog vremena jer se premaz istroši i osnovni materijal različite boje se vidi. To je osobito vidljivo na uzdignutim dijelovima kovanice.

Magnetski test razotkriva krivotvorine

Međutim, privatnim osobama nije potreban skupi uređaj za testiranje. Krivotvoreni komadi od 2 eura mogu se razotkriti jednostavnim magnetskim testom:

Zbog posebnog sigurnosnog materijala, srednji dio kovanica od 1 i 2 eura je blago magnetičan; kovanice su blago privučene magnetom, ali padaju s magneta kada se lagano protresu.

Vanjski prsten pravih kovanica od 1 i 2 eura, kao i pravih kovanica od 10, 20 i 50 centi nije magnetski. S druge strane, prave kovanice od 1, 2 i 5 centi izrađene od čelika obloženog bakrom vrlo su magnetske.

Krivotvorene kovanice od 1 i 2 eura su ili nemagnetske ili ih magnet jako privlači. Materijal prstena za novčiće često je magnetski.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...