INFINITY PROJECT Izložba autora Milana Zoričića privukla u Gradsku ložu desetke ljubitelja umjetnosti slikanja

Narodni muzej Zadar bio je večeras u Gradskoj loži domaćin otvorenju izložbe “INFINITY PROJECT”, autora Milana Zoričića.

Izložbu su najavili likovni kritičar Milan Bešlić, književnik i  slikar Tomislav Marijan Bilosnić, a nakon otvorenja izložbe gostima se predstavio i glazbenik Ante Valčić sax.

 slikarstvu Milana Zoričića se dodiruju dvije važne postavke autorovo neupitno matiersko znanje, vladanje klasičnim postupcima slikanja, koje danas najčešće nedostaje, i jasno određen koncept, kako izgraditi sliku da bez špekulativnih zavođenja vizualni i semantičkih učinak bude uvjerljivo postignut. Činjenica da se umjetnik uspješno hvata u koštac sa izuzetno zahtjevnim tehnikama kao što je tradicionalna fresca ili enkaustika, samo potvrđuje njegovo vjerovanje da nove forme treba graditi na iskustvima prošlih stoljeća, na znanjima i vještinama koje vrijeme nije pregazilo. Ako možemo s njima artikulirati drugačije, sadašnjosti primjerene sadržaje, njihov se izražajni potencijal i energetska aura nezamislivo aktualiziraju, navodi u katalogu 2009,/10., str,5. Brane Kovič.

Zoričić nam – dodaje- predočuje s usporedbama različitih mogućnosti artikuliranja likovnih obraćanja: u nekim primjerima prostornu iluziju reljefne površine „izmodelira“ upotrebljavajući najkonvencionalnije metode plastičnog iluzionizma, drugi put fizički s urezima i nanosima zadire u podlogu i na taj način de facto transformira sliku u trodimenzionalni entitet tako da u prikazu prostora modelacijski i koloristički „trikovi“ nisu više potrebni.

Milan Zoričić rođen je 1955.  u Drnišu. Od ranog djetinjstva živi u Kninu gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1973. upisuje se na arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 1975. otvara prvu samostalnu izložbu za koju mu predgovor piše prof. A. Mohorović. Član HDLU- a je od 1988. 1997. surađuje sa studijem SOTTSASS u Milanu. „001. jedan je od osnivača grupe METARAZIONALITA s kojima izlaže na desetak izložbi od SAD- a do Kine, od 2000. većinu  slika je napravio u tehnici affresco u za to posebno opremljenim atelierima u Kninu i Bergamu. Djelić atmosfere s otvorenja postava možete vidjeti u slikicama Linde Vidović…

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...