Otvorenje izložbe “INFINITY PROJECT” Milana Zoričića

Narodni muzej Zadar poziva na otvorenje izložbe “INFINITY PROJECT”, autora Milana Zoričića, u četvrtak 23. 5. 2024. godine s početkom u 19h u Gradskoj loži.

O izložbi će govoriti likovni kritičar Milan Bešlić, a o Međunarodnoj umjetničkoj koloniji pjesnik, književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić. Nakon otvorenja izložbe gostima će se predstaviti glazbenik Ante Valčić sax.

U slikarstvu Milana Zoričića se dodiruju dvije važne postavke autorovo neupitno matiersko znanje, vladanje klasičnim postupcima slikanja, koje danas najčešće nedostaje, i jasno određen koncept, kako izgraditi sliku da bez špekulativnih zavođenja vizualni i semantičkih učinak bude uvjerljivo postignut. Činjenica da se umjetnik uspješno hvata u koštac sa izuzetno zahtjevnim tehnikama kao što je tradicionalna fresca ili enkaustika, samo potvrđuje njegovo vjerovanje da nove forme treba graditi na iskustvima prošlih stoljeća, na znanjima i vještinama koje vrijeme nije pregazilo. Ako možemo s njima artikulirati drugačije, sadašnjosti primjerene sadržaje, njihov se izražajni potencijal i energetska aura nezamislivo aktualiziraju.

Milan Zoričić nam predočuje s usporedbama različitih mogućnosti artikuliranja likovnih obraćanja: u nekim primjerima prostornu iluziju reljefne površine „izmodelira“ upotrebljavajući najkonvencionalnije metode plastičnog iluzionizma, drugi put fizički s urezima i nanosima zadire u podlogu i na taj način de facto transformira sliku u trodimenzionalni entitet tako da u prikazu prostora modelacijski i koloristički „trikovi“ nisu više potrebni.

( Iz kataloga 2009/10; str. 5, Brane Kovič)

Milan Zoričić rođen je 1955. godine u Drnišu. Od ranog djetinjstva živi u Kninu gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1973. upisuje se na arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 1975. otvara prvu samostalnu izložbu za koju mu predgovor piše prof. A. Mohorović. Član HDLU- a je od 1988. godine. 1997. surađuje sa studijem SOTTSASS u Milanu. „001. jedan je od osnivača grupe METARAZIONALITA s kojima izlaže na desetak izložbi od SAD- a do Kine. Od 2000. godine većinu slika je napravio u tehnici affresco u za to posebno opremljenim atelierima u Kninu i Bergamu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...