Knjiga vraćena u knjižnicu nakon 84 godine

Knjiga Arthura Conana Doylea posuđena iz knjižnice u Helsinkiju 1939. vraćena je u svibnju s 84 godine zakašnjenja. Finski prijevod The Refugees zaprimljen je u ponedjeljak u središnjoj knjižnici Oodi u Helsinkiju, prenosi Index.hr.

“Datum povrata trebao je biti 26. prosinca 1939.”, rekla je bibliotekarka Heini Strand, dodajući da nikada nije imala povrat s takvim zakašnjenjem. Veza osobe koja je knjigu posudila i one koja ju je vratila ostala je nepoznata.

Vjerojatno objašnjenje

“Posudbe koje se vraćaju desetljećima nakon roka obično su knjige koje se otkriju kada ljudi pregledaju stvari preminulih roditelja”, kazala je Strand, dirnuta takvim ponašanjem.

Vjerojatno objašnjenje kašnjenja je da je rok za vraćanje knjige bio mjesec dana nakon što je Sovjetski Savez napao Finsku u studenom 1939., pa vraćanje knjige nije bilo prvo na pameti onome tko ju je posudio.

Knjižničarka Strand kaže da će biblioteka staviti na raspolaganje članovima vraćenu knjigu jer je u dobrom stanju. “Kvaliteta starih knjiga često je bolja od onih novih.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...