MILANOVIĆ U ZADRU Obilježena 30 godišnjica Šepurina: Postrojba je osnovana inicijativom generala Gotovine

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, Zoran Milanović, danas je u Zadru uveličao proslavu 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“ Šepurine i svečanost natjecanja Memorijal bojnik Davor Jović – „Natjecanje prvi za Hrvatsku“. Ovim povodom uručio je odlikovanje Reda bana Jelačića za izniman doprinos u ustroju i razvitku Oružanih snaga Republike Hrvatske Središtu gardijskom za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“.

Svečanost je započela obraćanjem general pukovnika Željka Turića koji je istaknuo značaj žrtve koje je u Domovinskom ratu dao Damir Tomljanović-Gavran po kojemu je Gardijsko središte i nazvano:

Damir je bio i ostao uzor za svakog vojnika, dočasnika i časnika. Majko Damira Tomljanovića-Gavrna, teta Maro, prije dosta godina smo Vam obećali da je žrtva Vašega sina nije i neće biti zaboravljena dok smo mi živi, to vam obećajemo i danas. Hvala i vama obitelji Davora Jovića što ste s nama, hvala veteranima Domovinskog rata koji su sudjelovali u ovoj memorijalnoj hodnji kojom smo željeli ispuniti nekoliko ciljeva, kazao je general Turić, podsjećajući ovom prilikom i na ulogu Središta gardijskog:

Prvi dočasnik Zapovjedništva specijalnih snaga naš je pripadnik, prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske naš je pripadnik, prvi dočasnik Središta za razvoj vođa naš je pripadnik, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga naš je pripadnik, zapovjednik Središta za razvoj vođa Marko Babić naš je pripadnik. Mnogi naši pripadnici i polaznici raznih obuka obnašali su, ili još uvijek obnašaju, odgovorne dužnosti u Hrvatskoj vojsci, kazao je umirovljeni djelatnik Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“, general Turić.

Pročitana je i povijest Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“ Šepurine, osnovanog još 17. travnja 1994. godine i to na inicijativu generala Ante Gotovine. Kako je istaknuto na svečanosti, cilj ove postrojbe bio je formiranje visoko profesionalnog i autoritativnog dočasnika, odnosno zapovjednika voda ili desetine kao primjera podređenima, ali i kao uzdanice nadređenima uz visoku nacionalnu svijest te osobnost hrvatskog vojnika.

Predsjednik Zoran Milanović potom je uručio pehar pobjedniku Memorijala bojnik Davor Jović – „Natjecanje prvi za Hrvatsku“. Naime, riječ o o natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske održanom u bivšoj vojarni u Šepurinama, a cilj je bio prezentirati sve odlike hrvatskog vojnika, počev od požrtvovnosti, hrabrosti, izdržljivost i predanosti.

Kako su Zadrani, ali i brojni turisti koj su pratili svečanost, osobito prelet Krila Oluje, mogli vidjeti na središnjim ulicama grada, vojnici i vojnikinje pod visokim su stupnjem tjelesnog opterećenja pokazali svoje znanje i vojničke vještine, ali i tjelesnu i psihološku pripremljenost. Naime, riječ je o stazi dugoj 34 kilometra na kojoj su se, kako je istaknuto na svečanosti, natjecali pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova te pripadnici oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...