ŠPUD I NARODNI MUZEJ ZADAR U Gradskoj straži izložba- “ZALISTAVAC- UKRASNI PLASTRON, nekad i danas”!

U sklopu Etno dana Zadarske županije 2024., Etnološki odjel narodnimuzejzadar u suradnji s našom školom organizira izložbu “ZALISTAVAC- UKRASNI PLASTRON, nekad i danas”!

Otvorenje izložbe održat će se u prostoru Gradske straže, sutra, u četvrtak 23. svibnja u 13 sati, a to će biti prilika da se kroz pregled nekadašnjih radova naših učenika još jednom uvjerimo u umjetnički značaj zalistavca!

Ovaj ukrasni predmet tradicijske ženske odjeće na području sjeverne Dalmacije, kroz programe odjela dizajna tekstila i dizajna odjeće u našoj se školi njeguje već dugi niz godina. Učenicima je inspiracija za oblikovanje modnih crteža, modnih ilustracija i idejnih rješenja za suvenir u obliku ogrlice, što smo imali prilike pokazati na više izložbi, a sada i povodom Etno dana 2024. u postavu kustosice Marije Šarić – Ban.

A kako je tekla priča o zalistavcu u našoj školi? Već sad davne 2015. godine, u sklopu Etno dana prikazana je prva modna kolekcija pod mentorstvom prof. Ivane Vitlov, a u suradnji s Jasenkom Lulić Štorić iz Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar. Već u travnju 2016. godine škola je bila organizator 19. državnog natjecanja „Dani odjeće”, gdje se natjecalo ukupno 17 škola iz cijele RH.

Tema natjecanja bila je „Zalistavac – ukrasni plastron na ženskoj košulji jadranskog područja sjeverne Dalmacije“, a naša učenica Martina Borojević, tada maturantica dizajna odjeće, pod mentorstvom prof. Ivane Vitlov osvojila je prvo mjesto u kategoriji kolekcija modnog dizajna na temu zalistavca!
Odlična priča sa zalistavcem nastavila se i sljedeće godine, kada je u sklopu Etno dana 2017. godine u Kneževoj palači održana izložba “Zalistavac – Tekstilni mozaik u nakitu”, popraćena radionicama, a pod vodstvom prof. Kate Prskalo i u suradnji s prof. Sandrom Bačić, prof. Ivanom Vitlov i prof. Vlatkom Prtenjača. Izložba je prikazivala unikatne radove učenika trećih razreda dizajna tekstila i dizajna odjeće, a učenici su za cilj rada imali napraviti suvenir koji je dio vlastitog naslijeđa, ali osuvremenjen zahtjevima modernog tekstilnog dizajna. Izložba je pokazala izvrsne rezultate i dokazala kako se iz tradicije mogu crpiti ideje bez uništavanja prvotne tradicijske zamisli i kao takva, odala je počast svim izuzetnim ženama prošlosti, koje su izradile svoje prve zalistavce i ponosno ih nosile.
Sljedeće, 2018. godine, naši učenici su kroz interaktivnu radionicu imali priliku razmijeniti tradicijske ideje sa studentima muzeologije s Odjela za antropologiju s Florida Gulf Coast Sveučilišta, a u suradnji s Odjelom za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru i Etnološkim odjelom Narodnog muzeja Zadar. Tada su se međusobno upoznali sa sličnostima i razlikama dviju tehnika ukrašavanja odjeće: seminole patchwork tehnike i zalistavca. Iste te godine, izložba zalistavca prikazana je u arbanaškom ogranku Gradske knjižnice Zadar u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, a od sutra opet imamo prilike vidjeti cijelu ovu priču u Gradskoj straži!, izvijestili su iz ŠPUD-a.
Long live zalistavac! Foto: arhiv Facebook stranice škole!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...