UHIĆENI bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan te bivši profesor s Geodetskog fakulteta

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu, danas je uhićen bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, sada Glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Danas su uhićeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta (Almin Đapo, op. a.) te bivši profesor na istom fakultetu (Boško Pribičević, op. a.). Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage, prenosi N1. Naime, postoji osnovana sumnja da je tadašnji pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, nakon što je 22. ožujka 2020. područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije pogodio potres koji je uzrokovao velika oštećenja na zgradama kulturne baštine, bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom, što je uključivalo trodimenzionalno dokumentiranje oštećenja.

Istraga je pokazala da su dekan i profesor koristili dio tog novca za svoju korist, čime su priskrbili nepripadnu materijalnu korist sebi i drugima, i to u iznosu od najmanje 384.000 eura. Za opisano dogovoreno postupanje u više navrata su pomoćniku ministra kao mito predali iznos od najmanje 39.000,00 eura, te pametni sat Apple Watch, u vrijednosti oko 370 eura.

Današnja uhićenja rezultat su istražnih radnji provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), koje su ranije dovele do pretraga u Ministarstvu kulture i medija 14. veljače 2024. kao i do prethodnih uhićenja 8. studenoga 2023. godine.

EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...