Zadar i ove godine slavio Dan Europe uz domaće jagode, glazbu i -cvijeće…

U organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i centra EUROPE DIRECT Zadar i ove je godine bogatim programom obilježen Dan Europe u Zadru. U obilježavanju su sudjelovale škole ambasadori Europskog parlamenta – Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar i Gimnazija Vladimira Nazora. Strukovne vještine pokazali su učenici iz Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar.

Događanju su nazočili župan Zadarske županije Božidar Longin, resorni županijski pročelnici Ivan Šimunić i Daniel Segarić, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković i ravnateljice uključenih škola – Sandra Šango iz Gimnazije Vladimira Nazora i Anita Basioli iz Medicinske škole.

Dan Europe obilježava u spomen na obljetnicu Schumanove deklaracije. Naime, 9. svibnja 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Stoga se u svim zemljama EU početkom svibnja prigodnim programom obilježava sjećanje na taj povijesni dan.

„Cilj Schumanove deklaracije bio je stvaranje okvira za očuvanje mira u Europi i zajedničku suradnju. Danas Dan Europe slavimo kroz zajedništvo s partnerskim školama i našim mladim jer prednosti članstva u Uniji prepoznaju sve generacije.“ – istaknula je ravnateljica Dujmović Vuković pri čemu je ukazala na to kako je u 11 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji porastao standard života te se danas mladima pružaju nove mogućnosti za rast i razvoj, odnosno bolji i kvalitetniji život i rad.

Ravnateljica Dujmović Vuković podsjetila je kako se 9. lipnja ove godine održavaju Europski izbori te pojasnila značaj izbora: „Odluke koje donosi Europski parlament tiču se svih nas i odražavaju se na naš život, zbog toga su Europski izbori važni.“

„Dio smo EU obitelji i u ovih 11 godina članstva omogućene su nam brojne prednosti. Vidjelo se to za vrijeme kriza kao što je COVID ili energetska kriza, ujedinjeni manje osjećamo krize. Da smo sami, bilo bi puno teže. Svakako ne smijemo zaboraviti ni projekte financirane EU sredstvima, pa se tako u ovom trenutku u našoj županiji provode projekti vrijedni 600 milijuna eura. Sami to ne bi mogli financirati.“ – kazao je župan Longin, napomenuvši kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman započeo s procesom hrvatskog ulaska u međunarodne organizacije kao što su EU i NATO.

Učenici iz škola ambasadora Europskog parlamenta i tim centra EUROPE DIRECT Zadar građanima su dijelili EU publikacije te prigodne poklone i iznenađenja, a posjetitelji su se mogli okušati i u „kolu sreće“ u kojem nitko nije otišao „praznih ruku“. U skladu s proljetnom atmosferom okupljeni su imali priliku osvojiti i sadnice cvijeća te se osladiti domaćim jagodama iz zadarskog zaleđa.

Učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar posjetiteljima su mjerili tlak i glukozu u krvi. Ovom događanju nije nedostajalo ni glazbene atmosfere. U bogatom glazbenom repertoaru nezaobilazne su bile uspješnice s Eurosonga, a posebice Baby Lasagna i Rim Tim Tagi Dim.

EUROPE DIRECT Zadar član je mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Ovi centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a. Mrežom upravlja Europska komisija, a zadarski centar dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. U Hrvatskoj je 11 EUROPE DIRECT centara, a u 27 država članica preko 430 centara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...