Četiri razloga zašto je plivanje dobro za nas

Mnogima od nas plivanje donosi toliko radosti. I kakav hod intenzitet vašeg plivanja bio, osjećaj ostaje isti – čini vas sretnim. Razlog nismo umislili i doista postoje znanstvene činjenice zbog kojih nam plivanje tako brzo vraća osmijeh na lice, piše N1.

Tjelesna aktivnost važna je uvijek, ali tijekom vrućih ljetnih dana teško nam se natjerati na neko zahtjevnije vježbanje ili kretanje, a nije ni zdravo naprezati se kada sunce prži i ne da nam disati.

Znanstvenici s Princetona donijeli su zaključak koji će nas u ovim ljetnim vremenima najviše oduševiti, a riječ je o odgovoru na pitanje koja to fizička aktivnost najbrže podiže razinu hormona sreće i stopira negativu, a riječ je o – plivanju.

Zadovoljna.hr navodi četiri dokaza zbog kojih je to zaista tako.

Sredstvo za ublažavanje stresa

Tijekom plivanja istežete, stežete i opuštate mišiće dok istovremeno dišete ritmično, a to na vas djeluje umirujuće. Osim toga, plivanje potiče oslobađanje moždanih kemikalija poput serotonina koje utječu na vaše raspoloženje i proizvodi hormon koji smanjuje stres. Već samo kratko plivanje već može biti vrlo učinkovito za oslobađanje od stresa.

Raste nivo hormona sreće

Plivanje je baš za svakoga, a potiče oslobađanje moždane kemikalije endorfina koja smanjuje percepciju boli i kao nuspojava čini nas sretnima i daje nam osjećaj prirodnog uzbuđenja, što je osjećaj opuštene euforije, uzbuđenja i užitka, ma jednostavno predivan osjećaj nakon plivanja.

Jačanje mozga

Vježbanje općenito povećava dotok krvi u mozak, no tijekom plivanja taj se učinak pojačava zbog činjenice da ste uronjeni u vodu. Studija je pokazala da boravak u vodi povećava protok krvi u mozgu, a ravnomjeran protok krvi dovodi kisik i hranjive tvari u mozak, a odnosi ugljični dioksid i toksine iz mozga. To je neophodno za optimalno funkcioniranje mozga i mentalno zdravlje.

Plava boja

Plava boja vode djeluje umirujuće, sam pogled na nju može nas učiniti smirenijima i sretnijima. Dakle, sljedeći put kada osjetite radost nakon što ste se bacili u more, možete pokazati zahvalnost svojim moždanim kemikalijama koje dokazuju koliko je plivanje zapravo mentalno korisno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...