INTERVJU Gašpar Begonja: Ukoliko me stranka predloži, kandidirat ću se za dožupana; na izborima u HDZ-u podržat ću Kalmetu, a ako se Sinovčić kandidira za predsjednika ŽNS-a, moja je kandidatura s njegovom nespojiva

Gospodarski i turistički uzlet općine Privlaka HDZ-ovu načelniku Gašparu Begonji, po njegovu je mišljenju, politički kapital za kandidaturu na idućim lokalnim izborima, i to ni manje ni više nego za – zadarskog dožupana. Naime, Begonja smatra kako je sve što je dosad napravio u Općini i stranci, dobra startna točka za nastavak karijere kroz funkciju dožupana.

S Begonjom smo stoga otvoreno porazgovarali o njegovu radu i ambicijama u politici, ali i o nogometu s obzirom da je sam najavio kandidaturu za predsjednika županijskog Nogometnog saveza, te o skorašnjim izborima u HDZ-u za koje već sada kaže kako će podržati aktualnog predsjednika Božidara Kalmetu.

– U Privlaci se jako puno gradi jer smo nakon Vira prepoznati kao mjesto koje nudi mir za obiteljski turizam, što nas potiče na nove izazove na terenu poput projekta aglomeracije koju nastojimo što prije privesti kraju. Kako moramo pratiti povećan broj stanovnika, sagradili smo i vrtić kojega sada treba proširiti. Mojim dolaskom prije sedam godina vrtić je imao 30 polaznika, a sada ih je već stotinu. Organizirali smo i nastavu u jednoj smjeni, a iako je to uloga Županije, kroz naš proračun financiramo produljeni boravak za djecu od prvog do četvrtog razreda. Željeli bismo još svakako urediti plaže jer je to onaj dio koji nam nedostaje za još bolji razvoj turizma, a tu je i niz drugih projekata.

Nakon svega što ste nabrojali, namjeravate li se kandidirati za još jedan mandat načelnika Općine na idućim lokalnim izborima?

Da, svakako, ja ili netko iz mog tima, a naglasak je još uvijek na meni ukoliko ne bude nekih drugih ponuda u politici. Volio bih se okušati u nekim drugim stvarima, a zasad sam sigurno kandidat za sljedeće izbore jer sam na čelu općinske organizacije HDZ-a. Imam potporu moga tima, a na prošlim smo izborima dobili povjerenje mještana od gotovo 80 posto te očekujem da ću takvu podršku imati i na idućim izborima.

Kada kažete da biste se voljeli okušati u nekim drugim stvarima, znači li to da su točne informacije o tome da ćete se kandidirati za dožupana?

Daleko je to, ali smatram da bi to bila jedna stepenica za mene s kojom bih možda i završio političku karijeru. Radio sam ranije i u policiji, ali koliko god sebe smatrao iskusnim kroz neke druge poslove, ovo je ipak sasvim drugačiji izazov, pa bi mi trebala faza prilagodbe od barem pola godine ili godinu. Smatram da sam s drugim mandatom i u 53. godini u najzrelijoj životnoj dobi što se tiče energije i iskustva i svakako bih želio jednu takvu funkciju. Ali, jedno su moje želje, a drugo su stranačka politika i konačan stav Županijskog odbora jer tijela Županijskog odbora odučit će tko će biti kandidat.

S obzirom da spominjete Županijski odbor, poznato Vam je da uskoro sljede unutarstranački izori u HDZ-u. Kalmetina je kandidatura izvjesna, hoćete li ga podržati?

Naravno da ću ga podržati. Znate za moju unutarstranačku aferu kada sam bio na strani Kovača u odnosu na Andreja Plenkovića. Uistinu sam u tom dijelu htio napraviti ozbiljan posao na prostoru Zadarske županije, međutim unatoč tim unutarnjim stvarima, jedinstvo je jako bitno i pokazalo se i na izborima za parlament na kojima smo u Zadru dobili na svim razinama, osim jedne općine. A to je upravo rezultat našeg zajedništva i jedinstva jer gospodin Kalmeta jako dobro radi. Svi priželjkuju da se tu priču osvježi i nekim mladim snagama, no još nije vrijeme za te stvari.

Vezano za Vaš politički  kapital, smatrate li da će i Kalmeta podržati Vas na izborima za predsjedništvo Županijskog odbora?

I na parlamentarim izborima i onima za Europarlament, kao zamjenik Šimi Vickoviću, bio sam u stožeru, tako da mi je već i tom funkcijom dato povjerenje. Mogu reći i da sam na ovim izborima dobio zadatak brinuti o zapadnom dijelu županije, te smo dobili i Vir, što je prije bilo nezamislivo. Znači da je moja uloga u toj priči dala neke rezultate i da sam tu opravdao povjerenje samim članstvom u Županijskom odboru u kojemu sam već 12 godina, kao i kasnijim ulogama koordinatora na izborima.

Član ste i HNS-ove Komisije za veteranski nogomet, jeste li zadovoljni situacijom u zadarskom nogometu?

Pratio sam rezultate Zadra kroz ovu ligu, a dobio sam i poziv od dečkiju iz Australije jer jedan od njih je iz Privlake, zvali su me da dođem gledati kvalifikacijsku utakmicu. Žao mi je što Zadar nije prošao, bio je bolji, ali nisu imali sreće. Trener Segeste je prema HNS-u vikao da je sramota da dvije najbolje ekipe, Zadar i Segesta, razigravaju, a pored njih će proći neke lošije ekipe. Ali, to je sport, ne možete utjecati na ždrijeb, to je sreća. Kao netko tko je dugo u sportu, mogu reći da Zadar treba biti nositelj kvalitete nogometa na ovom prostoru, a možda sam budući kandidat za predsjednika Županijskog nogometnog saveza na izborima iduće godine.

U tom ste slučaju vjerojatno čuli da će se za tu funkciju kandidirati Reno Sinovčić s obzirom da i sami kažete da je situacija u zadarskom nogometu loša. Hoćete li ga podržati u kandidaturi?

S njim sam ostao u dobrim odnosima i ne bih želio da mi bude protukandidat jer je u tom slučaju moja kandidatura s njegovom nespojiva. A činjenica je da je Reno bio čovjek u čije je vrijeme Zadar igrao prvu ligu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...