ŠTO NAM OVO UVALJUJU? “Mladi” krumpir iz Egipta koji je do Hrvatske putovao mjesec dana!

Sezona je mladih krumpira pa su neki trgovački centri svoje kupce odlučili razveseliti “mladim krumpirom”. Tako piše na etiketi, no pogledate li ona sitna slova o podrijetlu krumpira, otkrit ćete zemlju uvoza – Egipat! A tamo negdje sa strane vidjet ćete i vreće iz kojih su na police slagali “mladi” krumpir.

Ovaj prizor dopreme “svježih” krumpira zatekli smo u jednom centru na izlazu iz Zadra, a da sve bude gore, na vreći čak i piše “Egyptian New Potatoes“, odnosno “egipatski novi krumpir”. Dakle, tek izvađen iz zemlje!

Međutim, svaka budala zna da mladi krumpir mladim ostati može najviše desetak dana dok mu se kora ljušti, a nakon toga riječ je već o sazrelom krumpiru kojemu kora više nije krhka i treba je ljuštiti nožem. No, da sve bude uvjerljivije, trgovci ovaj krumpir čak pospu sa zemljom kako bi ostavljao dojam svježine i glumio mladi krumpir. Naravno, zbog toga mu je i cijena veća jer tek izvađeni krumpr iz zemlje uvijek se prodavao po višoj cijeni.

No, to je još jedna činjenica koja raskrinkava ovakve prijevare, a to je pitanje – kako mladi krumpir može izdržati prijevoz brodom iz Afrike?! Taj put traje najmanje mjesec dana te nema šanse da bi tanka kora izdržala tako dug prijevoz. Ali trgovci se dovijaju na svakojake načine da bi zaradili, pa i prodajom “mladog krumpira” iz Egipta.

Naime, još u ožujku izvještavali smo o “svježim jagodama” iz Albanije koje su također morale prijeći dugi put do Hrvatske, a o tome koliko su zdrave otkrili su nalazi inspekcije koja je u susjednoj Bosni i Hercegovini vratila čak tri pošiljke zbog povećanih količina pesticida!

Kako su tada izvijestili bosanski mediji, bila je riječ o tisućama kilograma jagoda u kojima su inspektori našli nedozvoljene kemikalije. Naime, osim pesticida, u namirnicima se inače nađe svega i svačega, od plastike do teških metala, ali pesticidi su očito postali najčešći sastav namirnica i biljnog i životinjskog sastava jer životinje jedu hranu prskanu svakojakim otrovima, pa ona ulazi i u meso koje se prodaje po trgovinama.

Kako onda neće biti ovoliko bolesti kada jedemo hranu zagađenu svakojakim otrovima samo da bi ih trgovci prikazali kao svježe, a o uzgoju domaćih životinja koje se šopaju antibioticima zbog bržeg rasta, da i ne govorimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...