Zadarska županija predstavila u Beču svoju kulinarsku, enološku, turističku i kulturnu ponudu…

Svečanim prijemom u kavani Gloriette u perivoju carskog dvorca Schönbrunn, Veleposlanstvo RH u Beču zajedno sa Stalnom misijom pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama te vojnim izaslanikom obilježilo je 12. lipnja 2024. Dan državnosti, Dan Oružanih snaga  i 15. Obljetnicu članstva RH u NATO-u.

Domaćini svečanosti bili su Daniel Glunčić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji, Mario Horvatić, veleposlanik u Stalnoj misiji RH pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču i Mario Pavlak vojni izaslanik Republike Hrvatske u Republici Austriji.

Svečanosti je nazočio veliki broj diplomata i stranih vojnih izaslanika akreditiranih u Austriji, ali i političara, gospodarstvenika i kulturnih djelatnika iz hrvatskog i austrijskog javnog života te predstavnika Hrvatske katoličke misije u Beču i ostalim austrijskim gradovima, kao i brojnih predstavnika hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga u Austriji.

Suorganizator prijema bila je Zadarska županija koja je ovom prilikom predstavila svoju kulinarsku, enološku, turističku i kulturnu ponudu.

U ime županije nazočnima se obratio župan Božidar Longin koji je uz ostalo rekao:

„Velika nam je čast i zadovoljstvo biti dio ove velike svečanosti. Ponuditi dio Mediterana i Hrvatske i pokazati da smo dio velike europske obitelji, gdje smo oduvijek pripadali kulturološki, povijesno, tradicijski“- istaknuo je župan.

Predstavljajući Zadarsku županiju župan Longin rekao je i kako je naša županija dala mnoge poznate sportaše, znanstvenike i  umjetnike te da je na festivalu u Cannesu u hrvatskom filmu koji je dobio Zlatnu palmu dvoje  mladih glumaca baš iz Zadarske županije…

„Naše je Sveučilište nasljednik najstarijeg hrvatskog Sveučilišta iz 1396. Naši vinari i uljari poznati su diljem svijeta. Također, krasi nas epitet najribarskije hrvatske županije zbog visokog postotka ulova, ali i jer smo pioniri marikulture. Uzgoj bijele i plave ribe te školjaka vrlo je velik, a gotovo sva uzgojena riba se izvozi. Visoko mjesto na gastronomskoj karti Europe, pa i svijeta, osigurao je i čuveni paški sir zbog osobitosti ovčjeg mlijeka od kojega je izrađen na tom zanimljivom kamenom otoku. Naši sirari s Paga su također večeras ovdje sa svojim proizvodima.“, rekao je župan naglasivši da je turizam  najjača gospodarska grana na našem području zahvaljujući odličnoj klimi, čistom moru, kulturnoj i prirodnoj baštini, te podatak da u našoj regiji imamo čak 5 nacionalnih parkova i 2 parka prirode…

„Posebno smo atraktivni nautičarima, a kontinuirano podižemo razinu kvalitete cijele destinacije. Brendiramo Zadarsku županiju kao enogastro destinaciju, a siguran sam da ćete se večeras uvjeriti da za to imamo itekako dobru podlogu.“- istaknuo je župan Longin podsjetivši i na to da je  kraljica Marija Terezija na dvoru imala  pašku čipkaricu koja je šivala čipku, danas upisanu u UNESCO-v registar nematerijalnih kulturnih dobara.

Župan je posebno istakuo kako je u ovoj proslavi veliki doprinos dala naša Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola koja je sa svojim nastavnicima kuharstva i slastičarstva te trojicom učenika  od namirnica proizvođača sa područja Zadarske županije pripremila niz slanih i slatkih jela koja su oduševila goste na svečanosti.

Zahvalivši se na odazivu brojnim uzvanicima i diplomatima, Glunčić je istakao značaj Dana državnosti kada su u Hrvatsko saboru 30. svibnja 1990. godine hrvatski građani donijeli odluku o osamostaljenju i neovisnosti Hrvatske na prvim slobodnim demokratskim izborima.

„U 34 godine, Hrvatska je uspjela postati članica NATO saveza, Europske unije, Schengenskog prostora i eurozone – rekao je Glunčić, dodavši kako to “nije bio lagan put, ali ipak je uspjela”. I da dalje nastavlja s ispunjenjem svojih zacrtanih ciljeva i gradnjom zajedničke europske budućnosti.

Hrvatski veleposlanik je zahvalio Austriji i svima onima koji su pomagali povratak Hrvatske u europsku obitelj, kojoj je, kako je naglasio naša zemlja “oduvijek pripadala”. Zahvalio je i iseljenim Hrvatima i hrvatskim udrugama u Austriji ma čuvanju hrvatskog jezika i identiteta, posebno istaknuvši važnu ulogu gradišćanskih Hrvata.

Prijem je glazbeno uveličala klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ koja je svojom vrhunskom izvedbom  gostima na najbolji mogući način i na opće oduševljenje svih  predstavila tradiciju klapskog pjevanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...