Čokoladna torta bez trunke brašna – nagrada koju ste ovaj vikend zaslužili!
Pixabay, shokotov
Ovih dana imate pojačanu potrebu za čokoladom? Slavite rođendan? Ili, jednostavno želite nekoga ugodno iznenaditi?
Štogod bilo, čokoladnu krizu riješite ovim genijalnim kolačem u kojem nema brašna – to uvijek dobro zvuči, zar ne?!
Evo izvrsnog recepta za čokoladnu torta bez brašna.
Sastojci
200 g neslanog maslaca plus dodatno za podmazivanje kalupa
200 g tamne čokolade, 70 % kakaa
1 žlica jake kave
6 velikih jaja
250 g šećera
70 g kakaa u prahu plus dodatno za posipanje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Premažite kalup promjera 20 cm s malo maslaca i obložite masnim papirom. Stavite vatrostalnu posudu iznad posude s vodom koja vrije na srednje laganoj vatri.
Grubo nasjeckanu čokoladu i maslac rezan na kockice ubacite u vatrostalnu posudu i pustite da se rastope, povremeno miješajući da smjesa postane glatka i sjajna.
Pažljivo maknite posudu s vatre, umiješajte kavu i ostavite da se smjesa malo prohladi.
Odvojite žumanjke i bjelanjke u dvije različite posude. Umutite od bjelanjaka snijeg s mekanim vrhovima, otprilike minutu-dvije.
Dodajte šećer u žumanjke i tucite 7 minuta ili dok ne poprime blijedožutu boju. Prosijte u smjesu kakao u prahu i prstohvat morske soli, a zatim laganim pokretima miješajte da se lijepo sjedine. Zatim umiješajte otopljenu čokoladnu smjesu i, na kraju, lagano umiješajte bjelanjke, preklapajući špatulom smjesu dok ne postane fina i glatka.
Prebacite je u pripremljeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu da se peče oko 1 sat ili dok čačkalica koju ste zaboli u tijesto ne iziđe čista.
Ostavite da se kolač posve ohladi na rešetki za hlađenje, a zatim ukrasite voćem po želji i kakao prahom pa poslužite, savjetuje Večernji.
