Provjereni recept za prihranu rajčica od kojeg će biti veće i sočnije

Za razliku od mnogih drugih biljaka, rajčicu sadite duboko u zemlju, tako da samo jedna trećina viri van. Odaberite sunčano svjetlo jer ona treba barem šest sati svjetla i topline, piše N1.

Na balkonu i u vrtu rajčice, su, posebno mini, ukusan obrok i genijalna dekoracija. No, mnogi koji su se okušali u uzgoju rajčice znaju kako valja slijediti određena pravila da bi osigurali sočne i bujne plodove.

Rajčicu posadite u lončanice, lijehe ili plastične saće i to kada sadnica dobije pet-šest listova. Za razliku od mnogih drugih biljaka, rajčicu sadite duboko u zemlju, tako da samo jedna trećina viri van. Odaberite sunčano svjetlo jer ona treba barem šest sati svjetla i topline. Jedino na što morate pripaziti je dovoljan razmak između samih lončanica ili tegli. Ako ih pregusto sadite i postavite, nećete osigurati dobru cirkulaciju zraka.

Nemojte koristiti klasičnu vrtnu zemlju za uzgoj rajčice. Tlo mora biti rahlo, plodno, dobro drenirano, neutralno ili čak blago kiselo. Izbjegavajte tlo s većim udjelom gline jer će to ugušiti korijen, prenosi Večernji list.

Pažljivo sa zalijevanjem

Rajčica se svrstava u usjeve sa srednjim zahtjevima za vodom. Zalijevajte ju redovito, ali umjereno. Uvijek prvo opipom ustanovite do koje je mjere tlo vlažno ili suho prije nego što započnete sa zalijevanjem. Također, izbjegavajte zalijevanje cijele biljke i ploda kako biste smanjili mogućnost gljivica.

Dajte poptporu stabljici

Kako velike i bogate rajčice mogu predstavljati teret za biljku, morate joj dati potporu ili u obliku kolca, ljestvi ili kaveza.

Ne zaboravite na kalij

Dok raste, rajčica treba veće količine kalija. Ako se dogodi da njen plod bude zelene boje prema peteljci, to je najzorniji znak kako je u tlu premalo ovog minerala. Unosite ga u većim količinama.

Odličnu prihranu možete napraviti i sami i to od otpadaka iz kuhinje. Gnojivo napravljeno od ljuski jajeta možda zvuči čudno, ali može biti nevjerojatno učinkovito zahvaljujući visokim razinama kalcija, kalija, fosfora i magnezija koji se nalaze u njima. Ljuske jaja u vrtu ipak mogu biti čudotvorne. Međutim, nemojte jednostavno bacati ljuske jaja uz stabljiku. ‘Isperite i osušite ljuske jaja, zatim ih zdrobite u male komadiće ili ih sameljite u prah’, savjetuje Nadezhda Yaneva, stručnjakinja za vrtlarstvo i biljke. ‘Zatim pospite zdrobljene ljuske ili prah oko baze rajčice.’

Kakvo gnojivo odabrati?

Ako imate malo plodova ili oni nisu veliki i sočni, vjerojatno rajčice dobivaju premalo fosfora, a previše dušika. Potrebno je tlo osvježiti gnojivom koje ima više fosfora nego dušika.

Redovito orezujte

Tijekom rasta važno je pažljivo orezivati privržke, kako ne bi crpili svu vodu biljci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...