GROZD traži dva programa zdravstvenog odgoja

Predstavnici udruge Glas roditelja za djecu – GROZD održali su konferencije za novinare na 15 lokacija diljem Hrvatske pod nazivom ‘Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada’, na kojima su ponovno upozorili na to da je Kurikulum zdravstvenog odgoja u sadašnjem obliku neprihvatljiv, ističući da udruga predstavlja brojne roditelje koji se zbog pritisaka ne usude sami govoriti o tome.

Dopredsjednik te udruge Ladislav Ilčić istaknuo je u Zagrebu da roditelji tako izražavaju svoje mišljenje i traže mogućnost izbora između dvaju programa, s obzirom na to da Zdravstveni program u modulu o spolnom odgoju ‘promovira homoseksualnost, rodnu ideologiju, potiče ranu seksualizaciju djece i nije primjeren dobi’.

Ocijenivši netočnima tvrdnje da se samo dvije stotine roditelja protivi sadašnjem programu Zdravstvenog odgoja, Ilčić je rekao da se roditelji ne usude izlaziti u javnost.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zastrašuje ravnatelje, ravnatelji nastavnike i stvara se mučna atmosfera u kojoj roditelji koji se protive Kurikulumu, ne mogu mirno i argumentirano razgovarati o tome, a u ogulinskoj školi neki su roditelji čak pozivani na informativne razgovore, rekao je Ladislav Ilčić.

‘Većina srednjoškolaca nema spolne odnose jer smatra da je to nešto vrijedno, a ovaj program ne bavi se tim vrijednostima, već nameće tehnicistički pristup. Kada nema vrijednosti, pitanje je vremena kada će se zalutati u promiskuitet, pornografiju, pedofiliju i prostituciju’, smatra Ilčić.

Rekao je da su se djelomično obistinili strahovi Udruge u vezi s provođenjem Zdravstvenog odgoja u školama, no kaže kako nije čuo da su negdje nastavnici podučavali učenike o tome da je u redu reći ‘Ja sam muškarac s vaginom’, što je GROZD navodio kao jednu od mogućih opasnosti preporučene literature.

Mi ni ne možemo čekati hoće li se nešto obistiniti, nego to moramo spriječiti, naglasio je.

Udruga GRODZ od ministra Željka Jovanovića i ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića traži da se ispričaju roditeljima što su tvrdili da preporučena literatura nije sporna, a nedavno su je povukli sa svojih internetskih stranica.

Taj deklarativni potez pokazuje njihovu namjeru da umire roditelje, no preporučena literatura ipak je službena i objavljena uz odluku o uvođenju zdravstvenog odgoja u Narodnim novinama, dodao je Ilčić.

Na konferenciji za medije održanoj u Splitu ispred Osnovne škole ‘Brda’, prezentirani su potpisi više od 50 posto roditelja koji se protive službenom programu zdravstvenog odgoja.

Marlon Macanović, predsjednik vijeća roditelja i član školskog odbora ove splitske škole, tvrdi da se roditelji protive programu kojim se nameće svjetonazor koji je suprotan njihovim odgojnim vrijednostima te da u demokratskom društvu svatko ima pravo na svoje mišljenje.

Anica Mrčela, članica vijeća roditelja, žali se na činjenicu da se ravnatelji ne mogu suprostaviti tom programu jer im se prijeti smjenom. Članovi GROZD-a traže da se provođenje programa odmah suspendira i predlažu uvođenje dvaju novih različitih programa kako bi roditelji mogli birati onaj koji je u skladu s njihovim sustavom vrijednosti.

Po njihovu mišljenju srž problema je u Četvrtom modulu koji zanemaruje realnost i nameće tehnicistički pristup. U objavi za medije koju su pripremili za današnju konferenciju, navodi se, između ostalog, da većina srednjoškolaca, a osnovnoškolci pogotovo, uopće nema spolne odnose.

Osim u Zagrebu i Splitu, predstavnici GROZD-a prosvjedovali su u Cresu, Otoku, Ivankovu, Kaštel Gomilici, Slavonskom Brodu, Tordincima, Metkoviću, Vinkovcima, Privlaci, Nijemcima, Dubrovniku, Kistanju i Novskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...