Gredelj prodaje odmaralište u Diklu za 20,6 milijuna kuna

Tvornica željezničkih strojeva “Gredelj” u stečaju raspisala je javno nadmetanje za prodaju svoga odmarališta u Diklu. Na prodaju su stavljene četiri zemljišne parcele ukupne površine 8506 četvornih metara, koje se prodaju po jedinstvenoj cijeni od 20.628.384 kuna. Ovo je inače druga prodaja istog zemljišta koje je raspisao TŽV “Gredelj” u stečaju u manje od dva mjeseca, budući da na prvom javnom nadmetanju u rujnu, kako neslužbeno doznajemo, nije bilo zainteresiranih. Unatoč tome, cijena zemljišta ostala je ista kao i na prvom nadmetanju, što govori o potencijalu prostora za koji je interes navodno pokazivao “Agrokor” Ivice Todorića.

Područje odmarališta “Gredelja”, sve do posljednjih izmjena gradskog Prostornog plana 2012., nalazilo se u turističkoj zoni namijenjenoj za izgradnju apartmana (T2). Izmjenama Prostornog plana promijenjena je i namjena u stambenu zonu srednje gustoće, što znači mogućnost gradnje stambenih objekata do 10 metara visine na parceli od 400 četvornih metara ili gradnju manjeg hotela ili različitih poslovnih sadržaja.

 

Javna dražba 18. studenog

Inače, ovih je dana završio javni uvid u izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja za naselja Diklo koje je izradio arhitektonski biro “Rene” iz Zadra. Uz brojne nove infrastrukturne sadržaje, duž Krešimirove obale planom je definirano i područje bivšeg željezničkog odmarališta. Tako su tri manje parcele ispod ceste, prema moru, ukupne površine 3067 kvadrata, završile u zelenoj zoni, dok je građenje moguće samo na najvećoj parceli od 5439 četvornih metara koja se nalazi iznad glavne prometnice.

− Teško mi je reći hoće li to utjecati na interes kupaca, ali mi smo poštovali naravno stanje te lokacije. Ono što je na njoj bilo zeleno, to smo ostavili u zelenilu, a prostor iznad ceste predvidjeli smo za građenje, u skladu s izmjenama gradskog Prostornog plana iz prošle godine − kazala nam je arhitektica Renata Čobrnić iz projektnog biroa “Rene”. Javna dražba za prodaju bivšeg odmarališta održat će se 18. studenog na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

 

Slovenci prodaju stambeno-poslovnu zonu

“Zadar projekt” i Nova kreditna banka Maribor oglasili su prodaju poslovno-stambene zone na Putu Murvice, u širem središtu Zadra. “Zadar projekt” je osnovala skupina slovenskih poduzetnika iz Maribora koji su kupili 30 tisuća četvornih metara zemljišta na Putu Murvice, gdje su nekada radila poznata zadarska poduzeća “Vinilplastika” i “Kemoplast”, čiji su proizvodni pogoni odavno srušeni, a teren očišćen. Pripremljena je dokumentacija za gradnju, ali su Slovenci zbog ekonomske krize i pada stanogradnje odustali od gradnje, pa su u nekoliko navrata javnim natječajem pokušali prodati cijeli projekt, zajedno sa zemljištem i pripremljenom dokumentacijom.

Početkom prošle godine Mariborska banka i slovenska građevinska tvrtka MTB (koja je otišla u stečaj) oglasili su prodaju, ali nisu uspjeli naći kupca, pa sada “Zadar projekt” i Nova kreditna banka Maribor idu u novi pokušaj prodaje. Na početku se cijela investicija procjenjivala na 60 milijuna eura, ali je banka nakon stečaja MTB-a priznala da je u tom poslu izgubila 18 milijuna eura. Mediji su prije skoro dvije godine navodili procjene sudskih vještaka po kojima nesuđeni stambeni kompleks vrijedi samo 9,7 milijuna eura. Riječ je o atraktivnom zemljištu u širem središtu Zadra s pripremljenom dokumentacijom čak i za rekonstrukciju prometnice i cjelokupne komunalne infrastrukture, izrađenim DPU-om i lokacijskim dozvolama. Projektom je bila predviđena izgradnja stambeno-poslovne zone s čak 380 stanova, te podzemnim garažama, poslovnim prostorima i vrtićem. Po već ishođenoj dokumentaciji, izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na Putu Murvice moguća je i u fazama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...