Škraping 2014: Utrka trekera, predavanja, sajam, klape, eko-akcija, rock spektakl…

Niti dva tjedna preostala su uoči već svima nam poznatog Škrapinga – pustolovne utrke internacionalnog karaktera -s legendarnim Velikim Zaglavom koji je nekima izazov a većini samo san. Po deveti put ce 8. ožujka stotine trekera pohrliti na otok Pašman u potrazi za skrivenim točkama, maslinicima, kamenim kućicama, vinogradima, ali prije i iznad svega pogledom na Kornate s jedne i Velebit s druge strane otoka.

Početkom ožujka još uvijek zna biti svježe, no svakako toplije negoli u unutrašnjosti Lijepe naše pa nema sumnje kako će tradicionalna manifestacija ponovno privući značajan broj sudionika iz RH, kao i inozemstva.

Na stranicama www.skraping.hr može se naći prijavnica uz kontakte iznajmljivača smještaja, Pravila i propozicije Treking lige koje je Škraping član. Još je-naravno- puno korisnih informacija na istim stranicama. Također, organiziran je autobus iz Zagreba za one koji ne žele iz Metropole putovati svojim automobilom, ionako je start i cilj u Tkonu do kojega se dolazi trajektom. Raspored polazaka na relaciji Biograd-Tkon je pak na stranicama www.jadrolinija.hr. Po drugi puta, baš kao i lani, organizator JKU Prvenj priređuje cijeli tjedan popratnih događanja- od predavanja zanimljivih za ljubitelje otoka do podmorskih i pošumskih eko-akcija- u stilu za svakoga po nešto. Hit 2014., kao i 2013., izdanja je mogućnost prosidbe pred stotinama trekera, prije starta ili na fešti po završetku nadmetanja. Momci, javite se-a i cure ako se usuđujete, a evo i [email protected]. Natjecateljima, turistima i gostima koji žele probati domaće specijalitete, pogledati rukotvorine, možda i vidjeti dio povijesti življenja na otoku organizator je predvidio sajam domaćeg stvaralaštva. Bit će tu i izlagači s kopna koji se svojim izlošcima uklapaju u temu sajma. Uz sve nabrojano tu je stotine nasmijanih lica, zabava uz rock grupu do zore, sklapanje novih poznanstava… Uistinu, vise nego dovoljno za poziv: dođite, nećete požaliti a ni prežaliti ako ne dođete – tvrdi Josip Tomić u ime domaćina. Posljednji dan prijava je 28.2. Požurite, lista sudionika trenutno je na broju 508…

Program

Nedjelja, 2.3: čišćenje šumskih putova i staza na otoku Pašmanu – PD Belveder Biograd n/m, Ponedjeljak, 3.3.: predavanje: “Arheološko istraživanje potonulog broda iz 16. stoljeća kod otočića Gnalić- Kamenčić”, predavač arheolog Mirko Čepo, sala restorana “Sovinje” u Tkonu, Utorak, 4.3: predavanje “Škraping naše djece”, predavači Škraping team, Dječji vrtić Čok, Tkon, u 9:00, predstavljanje knjige “Ja, Mate svjetski”, Stipe Božić, alpinist i putopisac, sala restorana “Sovinje” u Tkonu, u 17:00, Srijeda, 5.3. predavanje “Dani Matice Hrvatske- govori otoka, povijest Tkona i Pašmana”, predavači prof. Božo Došen i drugi članovi Matice Hrvatske Zadar i Biograd na Moru, sala restorana “Sovinje”, u 17:00, Petak, 7.3.: registracija, restoran “Sovinje” u Tkonu, 17-22:00.

Subota: 8.3.: utrka, snimanje milenijske fotografije “Škraping 2014”,Šime Strikoman, 9:10, Tkon, zabavni program, DJ Benđo, nastupi mažoretkinja otoka Ugljana i Pašmana, nastup klape Zikva iz Pašmana, klapa Školji s Pašmana i Ugljana, prigodne recitacije- Antonela Bačinić, Vinka Titulić, Rada Vrančić, DJ Antonio, Tovareća mužika iz Sali, klapa Kontrada iz Tkona, KUD Kunjke i izvedba Kunjskog kola, proglašenje pobjednika i dodjela nagrada, party, rock band “Free way”. Nedjelja, 9.3.: sajam otočnih proizvoda, u 9:00, Tkon, DJ Benđo, “Škrapić”, mali škraping dječjih vrtića, u suradnji s Dječjim vrtićem Čok-Tkon, start u 11:00, podjela diploma, nastup Dječjeg zbora iz Tkona, ekološka akcija čiščenja podmorja, luka u Tkonu, u suradnji sa ŠRD Kunjka i Ronilačkim klubom Sv. Roko- Bibinje, u 9:00, radionica na temu “Kandidiranje za oznaku HOP”, predavač i voditeljica projekta Ljubica Ajduković Ugarković iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Tkon, u 11:00, posjet Benediktinskom samostanu Čokovac za sve uzvanike i izlagače Sajma otočnih proizvoda.

Događanje na Dan žena

U mnogim vjerama i mitologijama ‘devetka’ označava posebnu sreću, duhovnost, mudrost i ispunjenje, a Pašman u proljeće nudi još i puno više iznad toga.

– Početna ideja i namjera organizatora da jedna otočna utrka posluži promociji i buđenju otoka na početku proljeća, već na prvom trekkingu pokazala je i mnoge druge dimenzije pa se osim dobrog učinka na fizičko zdravlje, taj prvi Škraping pokazao kao velika fešta, druženje, zabava, prilika za nova poznanstva, sve na savršeno čistom otočnom zraku i u nedirnutim ambijentima Pašmana, kaže Josip Tomić, sportski direktor događanja.

Škraping pruža razne prilike za sudjelovanje – utrke su tri : Đir, od 10 km, za one koji se žele uglavnom prošetati, bez većeih napora, nadisati se svježeg zraka i uživati u sudjelovanju. Light je dug 20 km, za one koji povremeno ili često vježbaju i koji se žele iskušati u višesatnom kretanju u prirodi otkrivajući pri tom skrivene točke pomoću zemljovida. Maraton je otočna staza duga 40 km, po kamenju, kroz nisko raslinje, za one u top-formi i one koji se ne boje izazova.

– Ostaje za vidjeti hoće li, između gotovo redovnih skoro 1000 natjecatelja, pobjednički lovorov vijenac ostati u Hrvatskoj, ili će otići u tradicionalno najuspješniju do sada Sloveniju, možda u Mađarsku, Austriju, Poljsku… Također, na veliko veselje, ove godine će se po prvi put dogoditi i Dječji škraping za djecu do 10 godina – buduće trekkere-škrapingaše!, najavbljuje prvi čovjek nadmetanja.

Uz mnoga druga događanja kroz nekoliko dana, poseban je Otočki sajam, inače, kao i Škraping, zaštićena marka, izložbe, predavanja, i velika zabava i večera sa ceremonijom proglašenja pobjednika.

Detalje, informacije, prijavnice, kontakte, mogu se naći na: www.skraping.hr (Informations on English: www.skraping.hr/eng/). Red plovidbe trajekta na liniji Biograd-Tkon: www.jadrolinija.hr.

− Ne propustite uljepšati Dan žena svim majkama, suprugama… IX Škraping događa se točno 8. ožujka! Zabilježite datum!, pozivaju i podsijećaju vrijedni organizatori utrka i atraktivnog programa.

“Škrapić” predškolaca

Dan nakon „velike” utrke – ŠKRAPING TKON – OTOK PAŠMAN 2014., u nedjelju 9. ožujka, s početkom u 10 sati na mulu u Tkonu održati će se po prvi puta dječji Škraping – „Škrapić”.

– Tjelesna i športska aktivnost kod djece predškolske dobi dio je općeg odgoja djece te je stoga neophodno djecu usmjeravati na kvalitetne razne oblike, a tako smo i došli do ideje da kod djece predškolske dobi razvijemo ljubav prema zdravom načinu života i da aktivno sudjeluju na Škrapingu. U razgovoru s voditeljicom Škrapinga Julijom Radović i koordinatoricom Nadiom Varunek, došli smo do ideje da bi osmislili neku aktivnost za mališane pa je nastao mali Škraping od milja nazvan „Škrapić”. Pozvali smo susjedne vrtiće iz naše bliže okolice koji su se rado odazvali pozivu, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Ćok – Tkon, Ana Kuštera.

U goste dolazi 50-tak djece, predškolaraca iz:DV Cvit- Sv. Filip i Jakov, DV Biograd, DV Grdelin- Pakoštane i DV Bodulić- Dobropoljana. Kroz šetnju će upoznati ljepote mjesta, boraviti na svježem zraku i kvalitetno se družiti s djecom i njihovim tetama. Nakon toga u 11:00 sati slijedi podjela zahvalnica uz malu zakusku i vožnja “vlakićem-škrapićem”, a predviđeni završetak je u 12:00.

Književna promocija

U sklopu zanimljivog Škraping tjedna i Programa događanja, u utorak 4.3.2014. u prostorijama restorana „Sovinje” u Tkonu, s početkom u 17 sati, održati će se predavanje i predstavljanje knjiga „Ja, Mate svjetski” i „K2-Trijunf i tragedija”, predavača, alpinista i putopisca, Stipe Božića.

Knjiga „Ja, Mate svjetski”, su u stvari autobiografski zapisi poznatog hrvatskog svjetskog putnika Mate Šimunovića. On i njegov pas Globus prešli su pješice, biciklom i malom jedrilicom ukupno 360.000 kilometara. Putovali su 19 godina, od 1928. do 1947., bili u 70 država. Boravili su na tisućama otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu, tamo se Mate susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom, a dokumentirano je to u njegovoj putničkoj knjizi, u koju su mu se potpisali brojni državnici i slavne osobe, kao i u 26 dnevničkih bilježnica, a na svom epskom putovanju snimio je i nekoliko tisuća fantastičnih fotografija.

Knjiga „K2-Trijumf i tragedija”, putopisna je knjiga i upravo u njoj Stipe Božić pripovijeda svoje najdramatičnije penjačko iskustvo, koje ga je dovelo do psihičkog i fizičkog ruba, i tijekom kojeg se neprestano borio i za svoj život i za život svojih penjačkih partnera.

Zbog velikog broja žrtava, planinu K2 alpinisti zovu “Divljom planinom” i smatraju je najopasnijom među svim “osamtisućnjacima”, puno težom za uspon od samog Everesta. Knjiga “K2 – trijumf i tragedija” potresna je i dramatična priča o usponu na tu “Divlju planinu”, sportskom trijumfu koji se prilikom silaska s vrha pretvorio u tragediju i grčevitu borbu za preživljavanje i siguran povratak. Najuspješniji hrvatski alpinist svih vremena osvojio je tri najviša svjetska vrha (Mount Everest, K2 i Kangchenjunga), popeo se na najviše vrhove svih kontinenata te ispenjao sve najteže alpske stijene. Mnogi od tih uspona bili su iznimno teški i opasni, mnogi su, na žalost, uzeli i ljudske žrtve, ali za samog Božića najopasniji je bio uspon na drugi najviši vrh svijeta, 8.611 metara visoki K2.

Matična karta

Organizatori: Javna komunalna ustanova „Prvenj“ Tkon, Općina Tkon , AK Soline Biograd n/m, Web stranica: www.skraping.hr

Osnovne informacije

Ime utrke: Škraping Tkon-otok Pašman 2014.

Datum: subota, 8.3.2014.

Područje: otok Pašman

Potvrda prijava: Restoran „Sovinje“ u Tkonu.

Petak- 7.3.2014. od 17:00 do 22:00 sata

Subota- 8.03.2014. od 07:00 do 7:30 sati –registracija samo za natjecatelje Ultre!

– 7:30 do 08:45 sati-registracija za natjecatelje Light i Đir kategorije

Podjela instrukcija:

– 8:45 sati –u mjestu Banj kod škole-podjela instrukcija za ultra utrku

− 9:15 sati-u mjestu Tkon na rivi kod startnih vrata-podjela instrukcija za light i đir utrku

 

Start utrke: Subota 8.3.2014.

– Ultra: 9:00 sati – mjesto Banj kod škole

Light i Đir: 9:30 sati – mjesto Tkon na rivi

Cilj utrke:Tkon na rivi

 

Limiti utrke:

Limit za Light kategoriju: 16:00

Limit za Ultra kategoriju: 19:00

Limit za Đir kategoriju: 14:00

Kategorije:Ultra, Light i Đir

 

Pravila natjecanja:Svi natjecatelji dužni su pridržavati se pravila i propisa treking utrke Škraping 2014.web:http://www.skraping.hr/index.php/category/pravila-i-propisi/

 

Dužina utrke:

– Ultra kategorija: oko 40 km

– Light kategorija: oko 20 km

PRIJAVE I STARTNINA:

Prijave za utrku:isključivo putem on-line prijavnice na web stranici: www.skraping.hr

Krajnji datum za prijave i uplate startnine :28.2.2014.-petak

Važeća prijava je s uplaćenom startninom.

 

Lista natjecatelja: biti će objavljena na webu www.skraping.hr . Na listi natjecatelja naći će se svi oni koji su ispunili on-line prijavu za natjecanje i uplatili startninu.

 

Startnina:

Ultra kategorija: 150,00 kn po osobi

Light kategorija: 130,00 kn po osobi

Đir kategorija: 100,00 kn po osobi

 

Startnina za ultra & light & đir kategoriju uključuje troškove organizacije utrke.

Prilikom potvrde prijava svaki natjecatelj dobiti će:

– kartu sa kontrolnim točkama

– startni broj

– majicu utrke

– bon za večeru

 

OPREMA:

Popis obavezne osobne opreme koju je potrebno nositi tijekom cijele utrke:

– kompas

– čeona lampa (sa baterijama!)

– mobitel

– komplet prve pomoći + astro folija

– zviždaljka

– nepropusna košuljica za zemljovid i evidencijski karton

– kemijska olovka ili flomaster

− topla odjeća sukladna vremenskoj prognozi

 

ZEMLJOVIDI:

Staza utrke sa zemljovidom i kontrolnim točkama biti će dostupna po dolasku natjecatelja u Tkon i biti će dostupna na internet stranici skraping.hr dan prije utrke.

 

SMJEŠTAJ:

Sve informacije o smještaju biti će oglašene na web stranici: www.skraping.hr

ORGANIZIRANI PRIJEVOZ AUTOBUSOM IZ ZAGREBA:

Autobus za sudionike Škrapinga organiziran je iz Zagreba na relaciji Zagreb-Tkon-Zagreb, ima 49 sjedećih mjesta, a koji kreće iz Zagreba u petak 7. ožujka 2014. Povratak je u nedjelju 9. ožujka. Autobus u Zagreb dolazi u petak, 7. ožujka na parkiralište zgrade INA s istočne strane (Avenija Većeslava Holjevca – Avenija Dubrovnik) u 15 sati, a kreće u 15,30. Kartu možete rezervirati na email: [email protected] do 6. ožujka 2014. do 12 sati ili do ispunjenja svih sjedećih mjesta. Sve ostale informacije o prijevozu autobusom biti će oglašene na web stranici: www.skraping.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...