Novoselić dopredsjednik IPA Hrvatska

Na izbornoj skupštini Međunarodnog policijskog udruženja IPA – Sekcija Hrvatska, održanoj od 14. do 16 ožujka u Splitu, za zamjenika predsjednika izabran je Antun Novoselović, dugogodišnji policijskih djelatnik i trenutni direktor poduzeća „Vir zaštita“ u vlasništvu Općine Vir. Za predsjednika IPA – Sekcija Hrvatska izabran je Miljenko Vidak, za glavnog tajnika Antonio Vulas, zamjenika glavnog tajnika Dražen Magdia, za potpredsjednike Željko Turk, Mario Medenjak, Emil Landher i Darko Minković.

Novoselović je, između ostalog, prije svojeg umirovljenja u sustavu MUP-a obnašao i dužnost načelnika Službe kriminalističke policije PU Zadarske, a izbor na mjesto zamjenika predsjednika IPA – Sekcija Hrvatska ima poseban značaj za njega i ujedno predstavlja svojevrsno priznanje za dugogodišnju aktivnost u ovom policijskom udruženju.

[pullquote align=”left”]Na mjesto direktora „Vir zaštite“ Novoselović dolazi 2013. i vodi proces ustrojavanja prvog poduzeća za zaštitarske djelatnosti u Hrvatskoj kojem je osnivač lokalna samouprava[/pullquote]Na mjesto direktora „Vir zaštite“ Novoselović dolazi 2013. i vodi proces ustrojavanja prvog poduzeća za zaštitarske djelatnosti u Hrvatskoj kojem je osnivač lokalna samouprava. Iskustvo i stručnost stečeni tijekom profesionalne karijere policijskog službenika danas prenosi djelatnicima zaštitarske tvrtke koja u svoje djelatnosti ubraja tehničku zaštitu osoba i imovine, obavljanje poslova privatne zaštite, poslovno savjetovanje na području opće sigurnosti, komunalnog i prometnog redarstva te čuvarsku i zaštitarsku djelatnost na otvorenim prostorima uključujući i zaštitu plovila u lukama.

Priznanje Novoselovićevoj stručnosti u poslovima javne sigurnosti zasigurno se može isčitati i iz pozicije koju od sada obnaša u hrvatskoj sekciji IPA-e, odnosno ugled koji ima među članstvom tog najvećeg svjetskog policijskog udruženja. Izbor na mjesto zamjenika predsjednika hrvatskog ogranka IPA-e, što je posebno značajno, došao je u trenutku kada Novoselović više nije aktivni policijski službenik, dok je u ranijem sazivu vodstva hrvatske IPA-e, kad je bio na dužnosti načelnika Službe kriminalističke policije PU Zadarske, obnašao dužnost jednog od četiri potpredsjednika udruženja.

Međunarodno policijsko udruženje IPA (International Police Association) je strukovna organizacija policajaca osnovana 1950. godine, a koja trenutno okuplja više od 420.000 članova organiziranih u 61 državi širom svijeta. Udruženje djeluje pod esperanto krilaticom „Servo per Amikeco“ (Služimo kroz prijateljstvo). IPA je nezavisno tijelo koje se sastoji od pripadnika policijskih snaga, bilo da su aktivni ili u mirovini, bez obzira na čin, spol, rasu, boju kože, jezik ili religiju.

[pullquote align=”right”]Međunarodno policijsko udruženje IPA (International Police Association) je strukovna organizacija policajaca osnovana 1950. godine, a koja trenutno okuplja više od 420.000 članova organiziranih u 61 državi širom svijeta[/pullquote]Udruženje je osnovao policijski narednik iz Lincolnshire u Engleskoj, Arthur Troop, koji je želio stvoriti vezu za prijateljstvo i međunarodnu suradnju između policijskih službenika. IPA pred sebe postavlja slijedeće ciljeve: njegovati i gajiti prijateljske odnose i međusobnu pomoć među službujućim i umirovljenim policajcima u zemlji i u svijetu; olakšati razmjenu iskustava s podrućja policijske struke i podupirati međunarodnu policijsku suradnju; svojim javnim djelovanjem pozitivno djelovati na odnose između policajaca i građana; posredstvom strukovnih putovanja, susretima na kongresima i seminarima proširivati znanja svojih članova i poboljšati razumjevanje za probleme drugih. Između ostalog, a na temelju svojih ciljeva, IPA je registrirana pri Vijeću Europe i Ujedinjenim narodima sa savjetodavnim statusom kao nevladina međunarodna organizacija.

Prva IPA udruga u RH osnovana je 21. siječnja 1997. godine na području Policijske uprave Međimurske, u listopadu 2001. godine u Malinskoj je održana Osnivačka skupština IPA-e u Republici Hrvatskoj, a od 2002. godine IPA organizacija u Hrvatskoj dobiva status „Sekcija u osnivanju“. Na 17. svjetskom kongresu IPA-e, održanom u svibnju 2003. godine u norveškom Trondheimu, hrvatska “Sekcija u osnivanju” jednoglasno je primljena u punopravno članstvo IPA-e. Danas IPA – Sekcija Hrvatska okuplja više od 9. 000 članova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...