Rudolf Dvorski: “Ne želimo podržati nešto što kao koalicijski partneri nismo raspravili!”

Makar je konferencija za medije bila izvanredna, akterima za središnjim stolom kao da je bilo pomalo neugodno što je uopće sazvana.

– Nećkali smo se dugo oko sazivanja presice, na koncu smo se ipak odlučili je održati kako bismo javnosti predočili našu stranu priče koju očito svi bolje znaju nego mi sami. Da nam se ne inputira nešto što nema veze s nama. I to, na žalost ne prvi puta, kazao je Rudolf Dvorski, dopredsjednik HSP dr. Ante Starčevića na susretu s novinarima u petak.

Povod je, naravno, bilo događanje u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća Zadra koja se održala u dva poluvremena. Razlog prekida zasjedanja predstavničkog tijela bilo je pak napuštanje sjednice Kluba oporbenih stranaka iz miljea SDP-a i Akcije mladih, a zbog manjka kvoruma, odnosno nedolaska u vijećnicu u zakazanom terminu za sjednicu upravo lokalnih parlamentarnih predstavnika HSP AS-a.

O razlozima nedolaska i navodnim previranjima u vladajućoj koaliciji „starčevićevci“ su, kako su naglasili, „istresli bez dlake na jeziku“ ono što ih tišti medijskim poslanicima.

– Neprimjerene izjave da smo neodgovorni političari, da ne brinemo za građane, moramo demantirati budući da to naprosto nije istina. Mi smo čestita i odgovorna stranka. Na sjednicu nismo došli jer s HDZ-om nismo prethodno usuglasili oko dnevnog reda. Konkretno, nekoliko dana prije najavljene sjednice pokušao sam dobiti na telefon gradonačelnika. Htio sam ga zamoliti kao koalicijski partner da se iz predloženog dnevnog reda izostave četiri točke oko kojih se još trebamo detaljnije dogovoriti, ali on mi se na telefon nije javljao iako sam bio uporan. Kada ga je s istim ciljem na sam dan sjednice, dakle jučer, posjetio dogradonačelnik iz redova HSP AS-a, Ivica Vlakić, Božidar Kalmeta mu je na prilično grub i nedemokratski način odbrusio da nema izmjena dnevnog reda, ispričao je Dvorski dodajući kako je, uz ino, i reakcija izazvana tim postupkom „poteštata“, bila nedolazak na sjednicu Vijeća.

– Nismo htjeli našim sudjelovanjem dati legitimitet i pristati na nešto u što ne vjerujemo, što nismo raspravili i pretresli. Komunikacija uljudna i kvalitetna mora postojati, barem to su zaslužili naši birači, naravno i svi građani. Držimo da koalicijski partneri trebaju konstantno o svemu razgovarati, uostalom mi smo na raspolaganju u svako doba dana. Identičnu situaciju imali smo jednom u Županijskoj skupštini. Tada smo kazali da nećemo tolerirati samostalne izlete koalicijskog partnera. Jer tu onda nema normalnog partnerstva, pojasnio je čelnik HSP AS-a, otkrivajući kako su se sporne našle točke 9, 15, 16 i 26, a ticale su se Izmjene i dopune Poslovnika, Detaljnog plana uređenja industrijsko- skladišne servisne zone Autocentar i uređenja uvale Dražica, koje uopće nisu prošle na radnom tijelu kada se raspravljalo o njima, za što je potrebna većina glasova. Također i uređenja lučice Vitrenjak i imenovanje članova vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja, o čemu se prije nije uopće raspravljalo, a onda ni postigao konsenzus, obrazložio je gradski vijećnik Marko Barančić koji je također rekao kako su u njegovoj stranci bili protiv bilo kakvog smanjivanja vijećničkih prava.

– Poslije našeg odlaska, odnosno nedolaska, počeli su zvoniti telefoni, a kad smo dobili obećanje o micanju tih točaka dali smo pristanak vratiti se natrag. To je jedini razlog, a ne to što smo se eventualno uplašili izvanrednih izbora i gubitka pozicije na kojoj smo sada. Dapače, mi se kao istinski pravaši ne bojimo izbora. Nismo ni prije živjeli od politike, kao neki, nego od svog rada, pa možemo tako živjeti i ubuduće, ali da dođe do izbora siguran sam da bi opet uzeli dosta glasova, možda baš onima koji nam „tovare“ prijetnju izborima, poručio je Ivica Vlakić i komentirao ipak lošu komunikaciju između vladajućih partnera:

– Mislim da se nedovoljno nalazimo skupa, smatram da se koalicijski partneri, napose ako su na vlasti, moraju češće sastajati i izvan kancelarija i radnog vremena. Poslijepodne, navečer, ujutro, bilo kada. Makar jednom mjesečno, a ne kao sada, rijetko i prema prilikama. Jednostavno nužna je bolja komunikacija, efikasniji i kvalitetniji rad gradske uprave koji smo obećali zajedno s vijećnicima HDZ-a, na početku obnašanja koalicijskog mandata. Smeta nam štošta, primjerice ta odugovlačenja. Pa treba nam deset mjeseci da odaberemo jednog pročelnika. Toga nigdje nema. Da nas se ne bi krivo shvatilo, mi smo uvijek za najboljeg kandidata. I tu nema i ne smije biti spora, zaključio je zadarski dogradonačelnik iz HSP AS-a napominjući kako kao kvalitetni partneri drugom partneru ne rade nikada ništa iza leđa i skrivenih namjera pa su tako i konferenciju za novinare najavili najprije kolegama iz HDZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...