Provedena obuka za civilne vatrogasce u navođenju protupožarnih aviona i helikoptera

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO, u vojarni Zemunik, u petak je provedeno završno osposobljavanje voditelja intervencija za navođenje protupožarnih aviona i helikoptera.

Riječ je o nastavku obučavanja civilnih vatrogasaca koji su na terenu u vrijeme gašenja požara koordinatori za navođenje protupožarnih zrakoplova. Provođenje obuke počelo je prošle godine s ciljem  postizanja bolje koordinacije i efikasnosti u zajedničkom djelovanju zemaljskih i zračnih snaga u gašenju požara, odnosno racionalnije uporabe pojedinog tipa zrakoplova u gašenju požara, izvijestili su iz MORH-a.

[pullquote align=”left”]Provođenje obuke počelo je prošle godine s ciljem  postizanja bolje koordinacije i efikasnosti u zajedničkom djelovanju zemaljskih i zračnih snaga u gašenju požara[/pullquote]Programu osposobljavanja prisustvovali su ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Tomislav Vuko i zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan.

Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić istaknuo je značaj pokrenutog programa stručnog osposobljavanja kako za područje priobalnih županija tako i za kontinentalni dio RH.

Do pokretanja tečaja radilo se dijelom i po inerciji, a sada imamo jedan standard i kroz dvije godine osposobljeno je preko 400 voditelja intervencija na požarištima. Reakcije koje dobivam su jako pozitivne što potvrđuje potrebu organizacije osposobljavanja, naglasio je Perinić i dodao kako je osim stručnog osposobljavanja i edukacije važno ostvariti i bolju koordinaciju svih sastavnica uključenih u Protupožarnu  sezonu. Pritom se posebno na suradnji i zajedničkom djelovanju u protupožarnoj zaštiti i pomoći pri gašenju požara tijekom protupožarne sezone, zahvalio Oružanim snagama.

[pullquote align=”right”]Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić istaknuo je značaj pokrenutog programa stručnog osposobljavanja kako za područje priobalnih županija tako i za kontinentalni dio RH[/pullquote]Pozdravljajući sudionike osposobljavanja, pukovnik Lučan rekao je kako se osposobljavanjem neposrednih rukovoditelja gašenja požara želi poboljšati sustav vođenja i zapovijedanja, kao i unaprijediti koordinacija zemaljskih i zračnih snaga u gašenju požara.

Važno je pravilno i racionalno upotrebljavati protupožarne zrakoplove, a upravo ovakvi oblici osposobljavanja najbolji su način kako to i na terenu ostvariti.

Sigurnost ljudi i materijalnih dobara uvijek su na prvom mjestu, no, moramo se dobro organizirati i prema budžetu PP sezone u 2014. odnositi odgovorno, a u skladu s tim i učinkovito,  zaključio je Lučan.

Osposobljavanje je dio pripremnih aktivnosti za ovogodišnju sezonu, a glavni predavači u osposobljavanju voditelja intervencija na požarištima bili su kapetani i piloti posada na avionima Canadair CL-415 i Aitrractor AT-802 A/F iz sastava Protupožarne eskadrile (PPE), kao i posade helikoptera Mi-8 MTV iz Eskadrile transportnih helikoptera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...