Priča o crkvi Gospe od Zdravlja

Osnovna škola Zadarski otoci u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Zadra potiče dječje stvaralaštvo, njeguje kulturnu baštinu svoga zavičaja i razvija ljubav prema vjeri vjeri i tradiciji. Istraživanjem učenika i učiteljica došli smo do zaboravljene istinite priče o Gospi od Zdravlja.

Zadar je kroz svoju burnu prošlost izgubio svoje stanovništvo nakon 4. Križarskog rata, zatim 1.svjetskog rata te nakon bombardiranja grada Zadra u 2. svjetskom ratu. Stanovništvo se mijenjalo, a zadarska tradicija pala je u zaborav.

Dogodilo se to prije 262 godine. Dana 12. rujna 1752. izbio je požar u Arsenalu, skladištu baruta koji se čuvao za mletačke ratne brodove. Nastala je panika u gradu jer je postojala opasnost da se cijeli Poluotok digne u zrak. Stanovništvo je u strahu i očaju zazivalo Gospu od Kaštela, danas zvanu Gospa od Zdravlja. Na zagovor Gospe, vatra se SAMA ugasila. Zadrani su otada svake gosine u znak zahvalnosti Gospi 21. studenoga  održavali procesiju, a na ulicama su se dijelile i prodavale fritule. Cijeli grad mirisao je na njih.

Na spomen tog događaja u crkvu je stavljena kamena ploča (na latinskom jeziku) na kojoj se spominje ovaj događaj. Nažalost, u 2.svjetskom ratu crkva Gospa od Zdravlja je pogođena i uništena (osim glavnog oltara). Crkva se obnovila, ali ploča više nikad nije stavljena.

Učenici danas doživljavaju taj zaboravljeni događaj i zaboravljenu zadarsku tradiciju. Nadamo se kako će naša djeca svojom aktivnošću postati bolji čuvari i promicatelji zadarske kulturne i vjerske baštine, a Vas pozivamo da im se u tome pridružite, stoji u priopćenju iz TZ Grada Zadra.

 

PROGRAM SJEĆANJA NA GOSPU OD ZDRAVLJA, NEKAD ZVANU “GOSPA FRITULETA”

  • Program će se odvijati u petak, 12.rujna 2014. godine od 09:30 sati do 11:00 sati na dvije lokacije: Narodni trg i prostor ispred crkve Gospe od Zdravlja
  • U programu sudjeluju učenici OŠ Zadarski otoci sa svojim učiteljicama i uz pomoć Udruge izviđača “Damir Tomljanović-Gavran”
  • Učenici u narodnim nošnjama će na Narodnom trgu u 09:30 sati izvesti prigodni program i prolaznicima dijeliti fritule
  • Nakon toga će se formirati dječja procesija sa slikom (kopijom) Gospe do crkve Gospe od Zdravlja
  • Ispred crkve će se ponoviti program koji se sastoji od pjevanja marijanskih pjesama te plesnih točaka folklorne skupine
  • Tijekom programa nazočnima će se obratiti ravnatelj OŠ Zadarski otoci gospodin Davor Barić
  • Na kraju programa će žunik župe sv. Stošije don Josip Radoica Pinčić u crkvi Gospe od Zdravlja zazvati Božji blagoslov na sve nazočne
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...