Plaće, zdravstvo i subvencije režu se za 6 milijardi kuna

Prihodi državnog proračuna podbacili su za 1,5 do dvije milijarde kuna, potvrdio je danas potpredsjednik Vlade Branko Grčićnakon što su se u Banskim dvorima sastali predstavnici svih ministarstava kako bi dogovorili rebalans proračuna.

Lalovac šalje “rezače”

– Sigurno ćemo pokriti sve ključne troškove, a to su prije svega plaće, mirovine i socijalna davanja – naglasio je Grčić. Rashode će rezati na subvencijama, kapitalnim ulaganjima i materijalnih rashodima. Dodao je kako se planirani rashod proračuna od 130,6 milijardi kuna može probiti samo za 500 do 600 milijuna, koliko iznose troškovi za pokrivanje šteta od poplave.

Ministar financija Boris Lalovac najavio je da će sutra početi pojedinačni pregovori sa svim ministarstvima. Za petnaestak dana Vlada bi u Sabor trebala poslati rebalans. Svojim kolegama Lalovac poslat će “rezače”, odnosno povjerenike koji će proći kroz sve rashodne stavke.

Iako se smjernice proračuna za 2015. godinu tek izrađuju, ministar financija je najavio da će biti manji od ovogodišnjeg. Tvrdi da će se Vlada držati dogovora s Europskom komisijom, koja očekuje da Hrvatska iduće godine sreže proračunski deficit na maksimalno 3,5 posto BDP-a. To znači da deficit u 2015. ne bi smio biti veći od 10 milijardi kuna. Problem je u tome što će prihodi iduće godine biti pod još većim pritiskom zbog smanjenja poreza na dohodak. S obzirom na to da će prihodi 2015. biti oko 115 milijardi kuna, rashodi će – ako se budemo držali dogovora s Europskom komisijom – iznositi 125 milijardi kuna, čak šest milijardi manje nego ove godine.

Lalovac kaže kako su četiri smjera za uštede u 2015. – plaće, subvencije, agencije i dio zdravstva. Tvrdi kako Hrvatskoj ne prijeti dolazak tutora iz EU jer se Vlada pridržava preporuka Europske komisije.

Četiri ključna smjera

– Mislim da neće biti potreban dolazak EK ako mi isporučimo kvalitetne dokumente, a danas smo se dogovorili da idemo u tom smjeru. U četiri ključna područja. To su plaće, subvencije, agencije i dio zdravstva. Ti dokumenti bit će isporučeni do kraja godine. Neće biti tutorstva, bit ćemo učinkovitiji i rezat ćemo neproduktivne troškove – rekao je ministar financija.

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić napominje kako je ideja da rebalans ovogodišnjeg i proračun za 2015. budu konzistentni.

– Vrlo je važno da se rashodi drže u onim okvirima koji su dogovoreni s partnerima iz Europske komisije – rekla je Vesna Pusić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...