Projektom “PoTRaGA” trebala bi se povećati zaposlenost dugotrajno nezaposlenih mladih te doprinijeti uspostavi ravnoteže na tržištu rada

Provedba projekta “PoTRaGA – Portal za Tržište Rada, razvoj Gospodarstva i mjere Aktivne politike zapošljavanja“, završava 18. veljače 2015. godine. Nositelj projekta je Grad Zadar, a vrijedan je 132.551,95 eura, od čega je 82,34%, odnosno 109.151,26 eura, sufinancirano od strane Europske uniije.

Projekt “PoTRaGA“ odabran je za sufinanciranje na pozivu za prikupljanje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja“, u sklopu IV. Komponente programa IPA – Razvoj ljudskih potencijala, a za cilj je imao povećati zaposlenost ciljne skupine dugotrajno nezaposlenih mladih do 25 godina sa srednjom stručnom spremom kroz prekvalifikaciju i podizanje razine njihovog znanja o poduzetništvu te doprinijeti uspostavi ravnoteže između ponude i potražnje na tržištu rada kreiranjem portala specijaliziranog za potrebe lokalnog tržišta rada.

Provedba samog projekta započela je 19. studenog 2013. godine, u suradnji pet partnerskih organizacija Grad Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA, Hrvatski Zavod za zapošljavanje – Područni ured Zadar, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar i Obrtnička komora Zadarske županije. Tijekom 15 mjeseci trajanja provedbe projektom je koordinirao nositelj Grad Zadar.

– Projekt je započeo prije točno 15 mjeseci i još uvijek traje implementacija, odnosno provedba projekta. Moram priznati da smo jako zadovoljni razvojem provedbe samog projekta, a danas smo i javno predstavili web portal “PoTRaGA” koji će ljudima olakšati ponudu i potražnju na tržištu rada. Portal je u funkciji, no aktivna kampanja tek kreće od 18. veljače kada zapravo sam projekt završava te se kreće s  konkretnim radom, odnosno realiziranjem krajnje namjene. Danas smo predstavili portal, njegove postavke i mogućnosti. Cilj ovog projekta jest upravo činjenica da spomenuti portal postane aktivan aparat, odnosno pomoćno sredstvo na tržištu rada. Dakle, svi dionici na tržištu rada, poslodavci i nezaposleni te određene obrazovne institucije  mogu interaktivno sudjelovati na tom portalu, nuditi svoje usluge, ali i tražiti nekakve zanimljive stavke vezane uz svoju branšu. Zapravo kroz ovih 15 mjeseci provedbe, kroz radionice, istraživanja, edukacije, okrugle stolove, odnosno u intenzivnoj interakciji svih dionika tržišta rada zaključeno je da oni imaju dosta otežane kanale traženja posla, ponude posla, ali i ponude nekih svojih obrazovnih programa, stipendija, itd. Ovaj projekt ide upravo u tom smjeru,  svima olakšati implementaciju na tržištu rada, ali i traženje nekih zanimljivih informacija vezanih uz njihovo područje rada, kazao je Josip Milić, pomoćnik voditelja projekta “PoTRaGA” dodajući kako će s intenzivnom kampanjom promocije portala u sinergiji s HZZ-om i ostalim partnerima nastojati osigurati da portal bude interaktivan s relevantnim informacijama te da će na takav način u konačnici svi zajedno prepoznati njegove mogućnosti i benefite.

Milić je istaknuo kako bi portal sam sebi trebao osigurati održivost te uspješno poslovanje, a glavni cilj mu je pomoći u uspostavljanju ravnoteže ponude i potražnje na tržištu rada. Izrada portala za tržište rada, razvoja gospodarstva i mjera aktivne politike tržišta rada trebala bi omogućiti olakšani pristup informacijama i izravnu komunikaciju svih dionika na lokalnom tržištu rada.

Najvažnije aktivnosti provedene u sklopu projekta su profesionalna prekvalifikacija i edukacija ciljne skupine o osnovama poduzetništva te upravo izrada web portala za tržište rada, razvoja gospodarstva i mjera aktivne politike tržišta rada. Profesionalna prekvalifikacija i edukacija o osnovama poduzetništva obuhvatila je jačanje kapaciteta dugotrajno nezaposlenih mladih osoba kroz stjecanje znanja i sposobnosti izvan svojih osnovnih profesija.

Ostale aktivnosti na projektu se tiču podizanja svijesti javnosti o problemu ponude i potražnje te neravnoteže na tržištu rada i mogućnosti samozapošljavanja.

Upravo povodom završetka provedbe projekta i lansiranja web portala “PoTRaGA“, danas je u zadarskom Arsenalu održana završna konferencija za novinare.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...