Kako i gdje kupiti svježa jaja

U ove blagdanske dane jedna namirnica u trgovinama će biti sigurno najprodavanija, a to su jaja. Iako je potražnja za domaćim jajima itekako velika, koja su jaja domaća, teško je prepoznati.

Brigu o zdravstvenoj ispravnosti jaja vodi Veterinarska inspekcija, za pitanje o kvaliteti jaja nadležna je inspekcija za kakvoću hrane, a porijeklo, veličinu i rok trajanja provjerava sanitarna inspekcija. Teško je prepoznati koja su jaja domaća, jer sve ovisi o načinu hranjenja nesilice.

Najčešća razlika u odnosu na industrijski proizvedena jaja je u boji žumanjaka koji se kod domaćih jaja jače žuta. Želite li kupiti domaća jaja, to možete učiniti na nekoliko načina, od biranja na tržnici pa do OPG-a.

‘Ako se odlučite za kupnju domaćih jaja, dovoljno je pretražiti primjerice finoteka.com i gotovo u svakom dijelu RH se može pronaći OPG koji ima proizvodnju jaja. Veći dio tih uzgajivača registrirao je proizvodnju i pod stalnom je kontrolom, kao što je primjerice i OPG Fuček iz Jurjevca (KZŽ)’, rekao je prof. dr. sc. Zlatko Janječić iz Zavoda za hranidbu životinja s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Također je dodao kako bi se uskoro na tržištu mogla pronaći pakiranja jaja na kojima se nalazi oznaka HPA – Jaja hrvatskih farmi. Time se zapravo želi zaštiti proizvodnja domaćih (hrvatskih) proizvođača.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...