Upitna im budućnost: Ovo su države koje bi mogle nestati

Živimo u nemirnim vremenima. Ratovi na Bliskom istoku su svakodnevica, a nisu rijetki ni teroristički napadi u cijelom svijetu u kojima stradava puno nedužnih. Neke zemlje i dalje se bore s krizom, dok se druge sve teže nose sa separatističkim težnjamaunutar svojih granica.

Britanski Express objavio je članak u kojem je pobrojao 10 država koje možda neće preživjeti idućih 20 godina.

Evo koje su to:

10. Španjolska

Španjolska koja je bila jedinstvena proteklih 600 godina, sada “pleše na rubu raspada”. Za sve su krivi ekonomska kriza i separatističke težnje pokrajina Baskije i Katalonije. Obje regije već duže vrijeme traže neovisnost od vlade u Madridu.

9. Sjeverna Koreja

Autoritarni vođa Kim Jong-un mogao bi izgubiti moć u iduća dva desetljeća. Procjenjuje se da čak ni on nema dovoljno resursa da bi “preživio 21. stoljeće”. Zbog velikog zaostatka svoje zemlje u svakom pogledu, morat će omogućiti trgovanje s Kinom i Zapadom. Kad Sjeverna Koreja napokon otvori svoje granice, Kimov režim će vjerojatno pasti.

8. Belgija

Stanovnici ove zemlje duboko su podijeljeni po etničkoj osnovi. Francuska Valonija i pretežito flamanska Flandrija čine jednu državu, ali predstavljaju dvije potpuno različite kulture koje se čak međusobno niti ne razumiju. U idućih 20 godina od Belgije bi stoga mogle nastati dvije zemlje – Valonija i Flandrija.

7. Kina

Kina ima ozbiljne ekološke probleme. Ljudi udišu otrovni zrak, piju zagađenu vodu, polovica kineskih rijeka toliko je zagađena da se iz njih ne može dobiti ispravna pitka voda čak ni nakon pročišćavanja. Sve bi ovo moglo dovesti do revolucije koja bi srušila komunističku vladu. Nakon toga, budućnost jedinstvene Kine postaje upitna.

6. Irak

Irak je već podijeljen – džihadisti kontroliraju dobar dio zemlje, a do ponovnog ujedinjenja možda više nikad neće doći. Irak bi se mogao, po plemenskoj liniji, raspasti na tri države. U zemlji više nema Saddama Husseina koji je brutalnim metodama održavao jedinstvo. Zbog toga će Suniti, Kurdi i Šijiti vjerojatno izabrati opciju raspada i života u zasebnim državama.

5. Libija

Libija je umjetna tvorevina iz talijanske kolonijalne ere, a sva je plemena i narode na okupu držao autoritarni Gadafi. Nakon njegova smaknuća, plemena su otpočela bespoštednu borbu za svoje životne prostore. Drugi libijski građanski rat traje i dalje, a malo je vjerojatno da će ga jedinstvena Libija preživjeti.

4. Islamska država

Zloglasna je i nepriznata, a u svijetu iz dana u dan ima sve više neprijatelja. Napadi na džihadiste iz zraka i s kopna ozbiljno drmaju poziciju Kalifata. Procjenjuje se kako bi Islamska država preživjela samo pod uvjetom da sklopi primirje s Irakom, Kurdistanom, sirijskom vladom, Saudijskom Arabijom, Iranom i SAD-om. No, to je malo vjerojatno.

3. Velika Britanija

Prošlogodišnji referendum o neovisnosti Škotske, ali i rast nacionalizma u Walesu i Sjevernoj Irskoj izazivaju veliku zabrinutost. Škoti koji se bore za neovisnost zemlje vjerojatno neće odustati i održat će novi referendum. I odluke parlamenata u Walesu i Sjevernoj Irskoj mogle bi dovesti do potpune autonomije tih dijelova zemlje.

2. SAD

Najmoćnija nacija na svijetu mogla bi se raspasti u idućih 20 godina. Moglo bi se to dogoditi zbog duboke podijeljenosti između juga i sjevera. Strahuje se da bi Aljaska i Teksas mogle biti prve države koje će napustiti federaciju, a za njima bi mogle krenuti i druge.

1. Maldivi

Ova zemlja ima najveću vjerojatnost nestati u relativno bliskoj budućnosti. Razlog su klimatske promjene. Znanstvenici su upozorili da bi dizanje razine oceana, uzrokovano globalnim zatopljenjem, moglo doslovce potopiti ovu otočnu državu. Ozbiljno je to shvatio i bivši predsjednik koji je počeo razmišljati u kupovini zemlje u južnoj Aziji na koju bi mogao preseliti svoje državljane u slučaju katastrofe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...