Žene u Saudijskoj Arabiji: dobile pravo glasa, ali voziti ne smiju

Saudijska Arabija je po pravima žena jedna od najzaostalijih država u svijetu i unatoč pritiscima izvana i iznutra, na tom području stvari se jako sporo mijenjaju.

Općinski izbori u Saudijskoj Arabiji održali su se 12. prosinca, a žene su napokon dobile pravo glasa i pravo da budu izabrane. Gotovo 900 žena kandidiralo se na izborima za općinske pozicije, što predstavlja značajan iskorak k demokratizaciji društva u toj zemlji.Njih 5 osvojilo je mjesta u općinskim vijećima.
Pokojni kralj Abdullah 2011. godine izdao je odobrenje kojim se daje pravo ženama da mogu glasati na sljedećim izborima. Prvi izbori u Saudijskoj Arabiji održani su 2005. godine, nakon pauze od 40 godina. Strogi zakoni ženama do sada nisu dozvoljavali da glasaju i da budu izabrane, što se sada promijenilo. Ovo je značajan iskorak za kralja Salmana, koji je preuzeo vlast nakon smrti brata Abdullaha, koji je počeo niz značajnih reformi.

Međutim, iako su u 2015. godini žene konačno dobile pravo koje žene Velike Britanije imaju od 1918. godine, dok je Novi Zeland odobrio ženama pravo glasa još 1893. godine, to je i dalje samo mali korak ka jednakosti spolova. Veliki dio moći i dalje ostaje u rukama patrijahalne monarhije kralja Salmana. Dobijanjem prava glasa u Saudijskoj Arabiji, Vatikan time ostaje jedina svjetska država bez ženskog prava glasa, jer Papu izabiru kardinali, a to su isključivo muškarci.

Ovo je lista od 5 stvari koje žene u Saudijskoj Arabiji još ne mogu raditi u 21. stoljeću.

1. Glasati u istoj mjeri kao muškarci

Iako po zakonu sve osobe starije od 18 godina imaju pravo glasa na saudijskim izborima, samo se oko 131 000 žena prijavilo da glasa, u usporedbi s više od 1,35 milijuna muškaraca, te u usporedbi s 21 milijuna ukupne populacije.

Lokalne vlasti kritizirane su zbog manjka podizanja svijesti o samom procesu i njegovom značaju, ometajući registraciju ženskih birača. Uz ograničeni broj ženskih birača i kandidata, ovi izbori ne znače i demokratizaciju Saudijske Arabije. Općinska vijeća imaju vrlo ograničene ovlasti, jedino nadgledajući ulice, perivoje i odlaganje otpada.

2. Pojavljivati se u javnosti otkrivene

Saudijska Arabija i dalje ostaje jedna od zemalja s najstrožijim pravilima odijevanja za žene u muslimanskom svijetu, prema kojim žene u javnosti mogu pokazivati samo oči i šake.
Ovo pravilo nemilosrdno se provodi od strane ”Mutaween”- vjerske policije koja rutinski tuče žene koje izlažu previše kože u javnosti.

3. Sastajati se u javnosti s muškarcima s kojima nisu u rodu

Saudijskim ženama nije dozvoljeno sastajati se s muškarcima izvan njihovih domova. Ženski članovi uvijek moraju biti u pratnji muškog pratioca. Ovo pravilo se potiče do te mjere da većina domaćinstava u Saudijskoj Arabiji ima odvojene ulaze za muškarce i žene. Pravilo se proteže i na odvojene škole, sveučilišta i radna mjesta.
Ukoliko žena bude silovana, može zbog toga biti osuđena na smrt.

4. Voziti

Saudijskim ženama i dalje nije dozvoljeno voziti auta, što je okarakterizirano kao ”haram” ili zabranjeno, u skladu s pravilom da žene moraju uvijek ostati pokrivene, te straha da će morati komunicirati s muškarcima izvan porodica. Međutim, kampanje koje se bore za prava žena da voze postoje još od 90-tih godina u Saudijskoj Arabiji, s dobro poznatim slučajevima ženskih aktivistica koje se ne pokoravaju ovom zakonu u znak protesta. U mnogim slučajevima, ove žene su kažnjene konfiskacijom putovnice.

5. Imati bankovni račun

Ženama su zabranjena putovanja, vođenje službenih poslova, ili podvrgavanje određenim medicinskim postupcima bez odobrenja njihovog muškog skrbnika. Dok je broj žena koje rade i osnivaju vlastite poslove u porastu, žene su još uvijek suočene s manjim zabranama poput obavezne pomoći od strane muškog staratelja za obavljanje sitnih stvari kao što je otvaranje bankovnog računa.

Olimpijada u Londonu bila revolucionarni događaj za Saudijsku Arabiju, jer je prvi put u povijesti na tu sportsku smotru poslala ženske predstavnike. Džudistica Vojdana Shaherkani i atletičarka Sara Atar bile su u centru svjetske pažnje u Londonu, ali je njihov debi u domovini naišao na mlak ili neprijateljski prijem. Pojedini vjerski poglavari smatrali su da će natjecanja djevojke ”odvesti u nemoral i da mogu oskrnaviti čistoću saudijske žene”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...