U KAPETANOVOJ KULI OTVORENA IZLOŽBA -GRAFIČKA IGRA 18+ Nakon učenika brdo pohvala i nastavnicima umjetničkih škola

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar bila je sinoć, u ponedjeljak navečer, u Kapetanovoj kuli, izvrstan domaćin izrazito zanimljive i jedinstvene izložbe – GRAFIČKA IGRA 18+…

Popularni ŠPUD (u ovom slučaju grafički odjel) započela je projekt Grafička igra 2021. pod voditeljskom palicom idejne začetnice profesorice Mirne Oštarić Kerr, a koji je uključio sve škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj u čijem nastavnom planu i programu se nalazi i predmet grafičke tehnike, upoznali su nas iz Nazorova parka.

-Na taj način smo okupili sve srednje škole s programima likovnih umjetnosti u RH, učenike i nastavnike grafičkih tehnika. Cilj projekta je naglasiti grafičke tradicionalne tehnike i promovirati kulturnu baštinu. Prije ove izložbe, 2022. godine bila je postavljena učenička izložba s 90- tak učeničkih radova koja je nakon postavljanja u Kneževoj palači u Zadru nastavila gostovati i plijeniti pozornost u ostalim gradovima RH- kazuje nam ravnateljica Marjana Bakmaz.

U ovogodišnjem dijelu projekta su pak pozvani i svi nastavnici i nastavnice grafičkih tehnika kako bi učenici i učenice mogli pogledati radove svojih -učitelja. I mentora. Sudjeluju nastavnici iz sedam srednjih škola u Hrvatskoj i jedne srednje škole iz Slovenije (Ljubljana). Tako je projekt prešao naše granice i polako počeo biti i -međunarodni program…

Na izložbi u Zadru sudjeluju nastavnice i nastavnici iz više centara: Škola likovnih umjetnosti Split, Srednja škola Duga Resa, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Pula, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Izložba će biti otvorena od 29.travnja do 15. svibnja.

Trebala je to biti obična aktivnost na konačnom povratku u školske klupe nakon pustih mjeseci antipandemijskih mjera, a dvije godine kasnije dobili smo jedinstveni, originalni, edukativni nastavni program. Izvrstan, po općoj ocijeni odraslih i mladih, sudionica i sudionika. Novi u bogatom programu zanimljivih aktivnosti kakvim se i ne može pohvaliti baš svaka škola. Ali uvijek može- Škola primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra.

Inicirana je idejom povezivanja u startu osam, a sada čak devet, pa i 10, srednjih umjetničkih škola koje njeguju i obrazuju učenike u području umjetničke grafike, same po sebi medijski vrlo poticajnog područja istraživanja, povezivanja i ispreplitanja znanja tradicionalnih grafičkih tehnika visokog, dubokog i plošnog tiska, koje, kako su naveli u katalogu projekta, premda se u temeljnim načelima oblikovanja nisu mijenjale stoljećima, dan-danas jednako nadahnjuju umjetnika. Preplitanjem tradicionalnog i suvremenog otvara se izrazito široka paleta kreativnih mogućnosti u pažljivo vođenom umjetničkom obrazovanju pobuđujući izuzetan poticaj umjetničkom istraživanju i stvaralačkoj zaigranosti, baš kakav je i ovaj…

-Projekt smo pokrenuli 2021./22. To je bilo vrijeme kada smo se vratili u školu nakon pandemije koronavirusa, kada je počela ‘stara normalna’ nastava. Onda sam s puno pozitive i zanosa, krenula naizgled nadobudno s velikim projektom, u koji sam htjela uključiti sve škole u Hrvatskoj, primijenjene i sve koje u svom planu i programu imaju predmet Grafička tehnika. Poslala sam dopis svima. Taj projekt je vodila zamisao da okupimo sve škole i sve učenike s tih odjela. Ideja je bila da u prvom krugu bude selekcija radova u školama, s po 10 učenika, odnosno 10 radova, da se potom napravi izložba, da se na njoj upoznaju učenici i nastavnici, da se povežu škole, i mi kao odjeli tih škola. I sama sam se htjela povezati s kolegicama i kolegama kako bi danas, sutra i mi unaprijedili svoj predmet, jer sve naše škole nemaju mogućnost raditi sve grafičke tehnike, pa da tako naši učenici i učenice mogu razgledati one koje ne mogu u svojim školama- upoznala nas je prije koji mjesec prof. Oštarić Kerr, inicijatorica sada već mega-projekta ŠPUD-a.

Radovi su u različitim tehnikama, što je posebno zanimljivo, budući da u Hrvatskoj nema dovoljno izložbi tradicionalnih grafičkih tehnika i nemaju ih gdje niti vidjeti naša djeca i učenička populacija koju to zanima. Nažalost, iako se uči u školama, na našoj umjetničkoj sceni ona je doslovno na marginama.

-Moja je ideja bila da se digne na noge i afirmira. Izuzetno mi je drago da sam naišla na razumijevanje i identične poglede među kolegama i kolegicama – ističe s punim pravom ponosna nastavnica Mirna… (PL)

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...