Nova barokna generacija nastupa u Zadru

Koncertni ured Zadar u sljedećem  tjednu donosi dva koncerta.

Tjedan 11. travnja započinje s već najavljenom Bersijadom koju realizira u suradnji sa Zadarskim komornim orkestrom, mezzosopranisticom Martom Musap i glumcem Vinkom Radovčićem.

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u 20 sati zadarska će publika imati prilike uživati u djelima Blagoja Berse kojemu je Bersijada i posvećena, te djelima Ottorina Respighija i Antona Brucknera, sve pod dirigentskom palicom osnivača Orkestra, umjetnika nepresušne energije, maestra Pavla Dešpalja!

No, već dva dana kasnije istom će se dvoranom oriti profinjeni zvuci barokne glazbe!

Naime, u srijedu 13. travnja, u sklopu pretplate Koncertne sezone Zadar, nastupit će glazbenici koji svojim izuzetno uspješnim radom uistinu čine neku novu generaciju koja se u Hrvatskoj  na visokoj razini bavi baroknom glazbom.

Radi se o sopranistici Moniki Cerovčec, flautistici, Ani Benić, violončelistici, Lei Sušanj Lujo, čembalistici Lindi Mravunac Fabijanić i prvom hrvatskom puhaču s diplomama na katedrama specijaliziranima za ranu glazbu, Stjepanu Nodilu.

Okupljeni u ansambl ARS LONGA, ovi će umjetnici u Svečanoj dvorani Sveučilišta izvesti program pod nazivom Talijanski barok: od Venecije do Napulja, od početaka do zrelosti.

Program odabran za Koncertnu sezonu u Zadru izbor je iz prebogate riznice talijanske barokne glazbe, čiji su odjeci najsnažnije utjecali i na bogatu kulturu dalmatinskih gradova toga vremena.

Vremenski je raspon od rođenja najstarijeg do smrti najmlađeg skladatelja na programu gotovo 200 godina (1590.-1785.), a zemljopisno je obuhvaćen raznoliki prostor od znamenite glazbene rasadnice – crkve Sv. Marka u Veneciji, gdje je Dario Castello vodio ansambl puhačkih instrumenata u kojem su se uz kornete, trombone, trublje i gajde svirale i razne blokflaute; pa do napuljske opere na jugu, gdje je Francesco Geminiani bio koncertni majstor opernog orkestra, a školovao se kod najznamenitijih violinista toga doba, uključujući i diljem Europe poznatog virtuoza Arcangela Corellija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...