Kako biti naspavan iako ne spavate dovoljno?

Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da je “količina” sna koju vaše tijelo misli da ste dobili znatno važnija od vremena koje zaista provedete u snu.

Istraživanje je provedeno nad 21 studentom Sveučilišta u Coloradu. Ispitanicima je tijekom petominutnog predavanja objašnjeno od čega se sastoji dobar, a od čega loš san. Također im je rečeno da navedu koliko su spavali prethodnu noć.

Studenti su zatim priključeni na posebnu opremu kojom je mjerena njihova moždana aktivnost i broj otkucaja srca.

Rezultati su pokazali da su studenti kojima je rečeno da su dovoljno spavali postigli znatno bolje rezultate na kognitivnim testovima od onih kojima je rečeno da nisu dobro spavali.

Drugim riječima – samo vjerovanje da ste dovoljno spavali je dovoljno da nastavite da normalno funkcionirate tijekom dana, čak i ako niste dovoljno spavali.

Ovu pojavu znanstvenici nazivaju i klasičnim uvjetovanjem, što također može biti odgovor na drugo istraživanje koje je pokazalo da ispijanje ‘placebo’ lijeka ima isti utjecaj na mozak kao šalica kave.

Stručnjaci upozoravaju da ovo istraživanje treba uzeti u obzir s rezervom, jer je dokazano da deprivacija sna može prouzrokovati ozbiljna medicinska stanja poput kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska, pretilosti i dijabetesa.

Liječnici preporučuju osam sati sna usprkos tome što se optimalna količina sna za normalno funkcioniranje organizma razlikuje od osobe do osobe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...