Kratki vodič odabira najsvježije ribe na ribarnici

Čak i ako niste u prilici sami uloviti svoju ribu vaš morski jelovnik ne mora sadržavati isključivo zamrznute proizvode. Svaka bolja tržnica ima ribarnicu koja nudi velik izbor raznih morskih plodova.

Nutricionistica Mirna Trumbetaš objašnjava kako prepoznati dobru ribu u ribarnici. Ima li spasa nama laicima?

Za kupnje ribe i ostalih morskih plodova treba biti oprezan i paziti kako se bira. U srednjemu vijeku rekli su da se riba čuva od izlaska do zalaska sunca, a onda se baca u more. Tako to treba biti jer se u ribi koja dugo stoji povećava količina histamina koji izaziva otrovanje a nije termolabilan tako da ga termičkom obradom nećemo uništiti.

Upozorila nas je i na način skladištenja ribe. Naime, za prodaje mora ju se držati na ledu.

Kada kupujemo ribu važno je vidjeti jesu li oči bistre i pune a škržni otvori svijetloružičasti sa specifičnim mirisom mora, ljuske trebaju biti priljubljene i ne smiju otpadati, u svježe ribe koža je čvrsta, elastična i s metalnim sjajem, sluz je ravnomjerno raspoređena, a analni otvor stisnut.

Koju ribu odabrati? Pročitajte na ordinacija.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...