Lukoranci i ovoga ljeta časte goste na svojim malim feštama

Svako mjesto na moru svoju feštu ima! Mali Lukoran najpoznatiji je po prvoj ljetnoj fešti sv. Ante 13. lipnja, na koju dolaze stanovnici s cijelog otoka Ugljana. Ali, Mali Lukoran još je poznatiji po malim feštama koje tri-četiri puta u tijeku ljeta mještani organiziraju za sebe i svoje goste.
– Ne trebaju nama ni plakati ni pozivnice. Čim se zadimi s gradela na Buri, zna se da počinje fešta!, kaže Damir Korenov, glavni „pekač“ i jedan od motivatora i organizatora druženja po kojima gosti pamte i rado se vraćaju u najmanje naseljeno mjesto na Ugljanu. Rajko Sandalić zadužen je za ribu, Zdenko Korenov poslužuje goste i pazi da ničega ne nedostaje, Toni Martinov brine o drvima, Marino Sandalić zadužen je za maslinovo ulje i „desna“ je ruka svima, a ostali u mjestu, ako treba, priskaču upomoć.
– Sve što se pojede i popije potpuno je besplatno. Naši vikendaši to već znaju i uvijek donesu pokoju bocu vina, soka ili ispeku fritule. Ali gosti, stranci koji su kod nas prvi put, ne mogu se načuditi i ne prestaju zahvaljivati, kažu Lukoranci koji su i ovoga puta ispekli 15 kilograma lokarda i 10-ak kilograma srdela te spremili buzaru od 15 kilograma dagnja.
Uz sotto voce pjesmu, druženje je i ovoga puta trajalo do sitnih noćnih sati i pozdrav: “Vidimo se na Buri, na novoj fešti!”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...