HSLS Zadar zbog slučaja Nade Bosnić upozorava Vladu: “Imamo 330 Nada u Hrvatskoj!”

HSLS Zadra i Zadarske županije poslao nam je dopis u vezi slučaja Nade Bosnić, nedavno deložirane Zadranke. Oni od Vlade traže bolje zakonodavstvo vezano uz ovrhe i deložacije, a cijeli dopis gradi se oko zadarskog slučaja koji već nekoliko dana trese cijelu Hrvatsku. Na žalost, ne znamo koliko će im u prilog ići činjenice da Bosnić ima debelu kriminalnu prošlost zbog čega ovaj dopis zadarskog HSLS-a odaje dojam brzopletosti u pokušaju iskorištavanja cijele situacije, iako stoji činjenica da je ‘centrala stranke’ u Zagrebu uistinu prije četiri godine pokušala ocijeniti ustavnost Ovršnog zakona. Ipak, ne treba zaboraviti da je HSLS tada bio dio oporbe i da se radilo o potpuno drugoj Vladi od one koju danas prozivaju, iz koje su igrom slučaja ispali nakon što su kratko bili na vlasti u sklopu 13. Vlade… Bilo kako bilo, politika se ne mijenja, a dopis slijedi u potpunosti.

HSLS Zadra i Zadarske županije traži hitno rješavanje slučaja sugrađanke Nade Bosnić te hitno donošenje novog ovršnog zakona.

“Naša stranka je još prije četiri godine podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona, no još čekamo odluku Ustavnog suda. Zalažemo se i za donošenje novoga ovršnog zakona, koji bi bolje štitio građane, umjesto sadašnje orijentiranosti na zaštitu kapitala”, izjavio je Nino Dellavia HSLS-ov kandidat za gradonačelnika Zadra.

HSLS Zadra i Zadarske županije traži preispitivanje odluke o deložaciji gospođe Bosnić te poziva gradske vlasti da joj pomognu u privremenom smještaju dok se slučaj pozitivno ne riješi. HSLS upozorava da u Hrvatskoj imamo 330 tisuća Nada, 330 tisuća blokiranih građana, koji su najugroženiji dio našega društva.

“Žalosti činjenica da je 80 posto blokiranih građana danas nezaposleno, što dovoljno govori o nepravdi koju hrvatskim građanima stvara ovako loš zakon i sudska praksa. U vrijeme kada je ovršni zakon krenuo s provedbom, dug blokiranih bio je “samo” 6 milijardi kuna, a danas se popeo na više od 41 milijardi kuna. To dovoljno govori da postojeći zakon ne valja, da nije u funkciji građana i da ne smanjuje dug već ga višestruko povećava”, kazao je kandidat za gradonačelnika Nino Dellavia.

HSLS ističe kako se i dalje zalažu za rješavanje problema blokiranih građana i donošenje boljeg ovršnog zakona, i to tako da:

1. Ovršni postupak treba biti reguliran potpuno novim i jedinstvenim Ovršnim zakonom

2. Blokade računa građana ne smiju se provoditi bez pravomoćne sudske presude.

3. Žalba mora odgađati izvršenje.

4. Ne smije se dopustiti zapljena ili prodaja imovine ispod njezine stvarne vrijednosti

5. Ne smiju se provoditi ovrhe nad jedinom nekretninom ovršenika u kojoj živi

I naš kandidat za gradonačelnika kao i cijeli HSLS Zadar i Zadarske županije zaključili su da je država napravila relativno dobar zakon o predstečajnoj nagodbi kojom je regulirala odnose vjerovnika i dužnika među tvrtkama, dok je na vjetrometini u cijelosti ostavila gotovo milijun građana koji osjećaju posljedice blokiranih računa, a koji su u diskriminirajućem i neustavnom položaju zbog krajnje nefunkcionalnog i nepravednog zakona.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...