Ministar rada obećava veće plaće i nova radna mjesta, a bolje mirovine će kada se za to stvore uvjeti

Ministar rada Tomislav Ćorić je obećao rast minimalnih plaća i nova radna mjesta. Povećan je insteres za potpore za zapošljavanje, usavršavanje. Više je o svemu progovorio za 24sata.

Ministre Ćoriću, sindikati za 1. svibnja traže da minimalna plaća poraste na barem 50 posto prosječne. Možete li to ispuniti?

Sindikalni zahtjevi su razumljivi. Težit ćemo stalnom povećanju minimalne plaće kako bismo u razumnom roku dostigli spomenute iznose. Uredbom o visini minimalne plaće za 2017. godinu, propisana minimalna bruto plaća iznosi 3276 kuna, što je u odnosu na minimalnu plaću za prethodnu godinu povećanje od 156 kuna, odnosno za pet posto, čime će udio minimalne plaće u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u Hrvatskoj iznositi 42,9 posto. To je najznačajnije povećanje od 2013. godine.

Kako onda osigurati da se mladi ne iseljavaju, jer su i za niskokvalificirane poslove u zapadnoj Europi znatno bolje plaćeni nego u Hrvatskoj?

Trend iseljavanja mladih Hrvatsku prati godinama. Upravo zbog toga od ožujka 2017. provode se nove mjere zapošljavanja za teže zapošljive skupine. Stručno osposobljavanje za rad (SOR) posebno je usmjereno na mlade do 30 godina te je proširen i na osobe sa završenom srednjom školom, i to na poslovima koji će im omogućiti stjecanje novih znanja i vještina. Povećan je i iznos novčane pomoći koju osobe mogu dobiti tijekom stručnog osposobljavanja na 2620 kuna te se financira i trošak polaganja stručnog/majstorskog ispita. Potporom za zapošljavanje poslodavcima se sufinancira trošak plaće do 50 posto godišnjeg troška plaće osobe koju zapošljava (ili 75 posto za osobe s invaliditetom), i to bez ikakvog dobnog ograničenja. Poslodavci ovu mjeru mogu koristiti i za osobe koje su se kod njih stručno osposobljavale. Povećan je i iznos potpore za samozapošljavanje kako bi se mladima nezaposlenima pomoglo realizirati poduzetničku ideju te ih tako potaknuti na ostanak u Hrvatskoj. Visina potpore je do 35.000 kuna, a do 175.000 kuna u slučaju osnivanja zadruge.

Prijeti li nam urušavanje mirovinskog sustava jer i s gospodarskim oporavkom omjer umirovljenika i radnika je 1:1,18?

Urušavanje mirovinskog sustava neće se dogoditi. Negativan omjer umirovljenika i osiguranika te loše demografske projekcije ‘zvona’ su koja odavno zvone na uzbunu. Smatram da će učinci naših napora biti vidljivi već krajem 2017. godine, kako kroz poboljšanje tih omjera, tako i kroz poboljšanje demografske slike.

Ima li prostora za rast mirovina, što također traže sindikati?

Porast mirovina naših umirovljenika jedan je od programskih ciljeva naše Vlade. Naše ćemo obećanje ispuniti. Rok će ovisiti o rezultatima ekonomije.

Pojednostavili ste poticajne mjere i sveli ih s 41 na 9 osnovnih. Koje se najviše koriste, a koje najmanje?

Tih devet mjera ‘teške’ su 1,5 milijardi kuna, 400 milijuna kuna više nego lani, a obuhvatit će oko 50.000 nezaposlenih. Najčešći je SOR, a najmanje, uslijed sve boljih trendova u gospodarstvu, mjera potpore za očuvanje radnih mjesta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...