HSP-AS u Zadru: “Uvođenjem Dana žrtava komunizma prekida se zavjet šutnje”

HSP AS sa svoje konferencije za medije održane danas u hotelu Bastion u Zadru šalje nam priopćenje koje prenosimo u cijelosti.


„Svjesni ideoloških i svjetonazorskih razlika unutar današnje vladajuće koalicije, HSP AS kao najsnažnija i stožerna pravaška stranka ima obvezu nastaviti s projektom službenog uvođenja Dana žrtava komunizma. Dana 23.08.2015. godine na Golom otoku odali smo počast svim žrtvama komunističkog režima te smo tada predstavili razloge uvođenja Dana žrtava komunizma. Cilj nam je ne dopustiti da padnu u zaborav tisuće nedužno ubijenih hrvatskih domoljuba od strane bivšeg komunističkog režima. Njihov zajednički krimen jeste ljubav za Hrvatsku te neslaganje s komunističkim terorom koji je sudjelovao u zatiranju svega hrvatskog na najsvirepiji i najpodmukliji mogući način od Bleiburga do Golog otoka „ , rekao je otvarajući konferenciju za medije u Zadru glavni tajnik stranke Pero Ćorić.

Svake godine HSP AS se na drugom mjestu prisjeća njihove žrtve. Tim povodom održana je  prigodna  konferencija za medije dana 22.08.2017.  u gradu Zadru u hotelu „Bastion“ , s početkom u 10,00 sati.

„Moram se kao domaćin osvrnuti na aktualnu temu brojnih podmetnutih požara diljem Zadarske županije i šire. Ne treba piromanima znati koje su nacionalnosti , ali se ovakve stvari moraju nazivati pravim imenom, a to je terorizam. U skladu s tim očekujemo od vladajućih da poduzmu potrebite korake u zaštiti nacionalnih interesa. Čestitam i zahvaljujem zadarskim i svim drugim hrvatskim vatrogascima na požrtvovnosti i pravodobnoj reakciji u obrani naših domova“, rekao je stranački domaćin ove konferencije, predsjednik Podružnice HSP AS Zadar i zamjenik glavnog tajnika Mate Lukić.

„Inzistiramo na dosljednim primjenama Rezolucije Vijeća Europe 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima, Rezolucije Europskog parlamenta od 02.04.2009. o europskoj savjesti i totalitarizmu kao i na poštivanju Deklaracije Hrvatskog sabora iz 2006. o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog sustava u Hrvatskoj u razdoblju 1945. – 1990. Posebno ističemo spomenutu Rezoluciju Vijeća Europe u kojoj se traži od bivših komunističkih i postkomunističkih sistema koji to još nisu učinili, da naprave procjenu i ponovno vrednuju povijesti komunizma i vlastite prošlosti, a kako bi se, jasno distancirali od zločina totalitarnih komunističkih režima i jasno osudili zločine komunizma. HSP AS smatra da se hrvatsko društvo zbog svojih političkih elita nije nikada jasno i nedvosmisleno distanciralo i očistilo od komunističkog nasljeđa pa se stoga zalažemo za temeljitu lustraciju, rasvjetljavanje i kažnjavanje svih komunističkih zločina. Predlagali smo bivšim koalicijskim partnerima uvođenje Dana žrtava komunizma koji bi se obilježavao u RH svakog 23.08. povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Padom Vlade koju je predvodila Domoljubna koalicija HSP AS nije i neće odustati od ovog projekta uvažavajući preporuku EU Parlamenta da svaka zemlja prilagodi svoj način obilježavanja svojoj povijesti i tradiciji. Iako se povodom navedenog dana diljem Europe sjećamo žrtava svih totalitarnih režima, obveza nam je na ovaj dan isticati žrtve najpogubnijeg totalitarnog sustava 20. stoljeća – komunizma. U Hrvatskoj se 364 dana u godini priča o fašističkim zločinima, dok i 27 godina od višestranačja i dalje postoji zavjet šutnje.Više od 45 godina u Hrvatskoj se nije smjelo pričati o komunističkim zločinima iz Drugog svjetskog rata i poraća, kao niti o iskrivljenoj povijesti koja se i dan danas drži kao jedina istinita. Na Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima svatko tko znanstveno pokuša pristupiti tom problemu bude proglašen filofašistom ili u najboljem slučaju revizionistom. U reviziji u konačnici nema ništa loše ako je osnovni račun, a on je ovdje s potpisom komunizma, krivotvoren. Te ostavštine komunističke indoktrinacije svoje najsnažnije ostavštine imaju kroz moralnu diskriminaciju blaženog Alojzija Stepinca, ali i obilježavanje 22. lipnja kao Dana antifašističke borbe. HSP AS nije protiv obilježavanja tog Dana, ali njega se moramo sjećati kao i svi europski narodi, 9. svibnja kao Dan pobjede na fašizmom. Ovaj današnji dan mora biti spomen na žrtve komunizma kojih je u hrvatskom narodu, moralno, socijalno, pa u konačnici i brojčano kudikamo više nego što imamo žrtava od fašizma“, konferenciju je završio ovim riječima i porukama predsjednik HSP AS Hrvoje Niče mag.oec.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...