Sabor danas raspravlja o novom pravilniku koji će odrediti sudbinu turističkih vodiča

Danas, u srijedu 25. listopada, tri i pol tisuće hrvatskih turističkih vodiča i njihovih obitelji bit će prikovano uz dalekovidnicu. Pratit će Parlament, na Skupštini sjednice za turizam Saborsko tijelo diskutirat  će o Vladinom zakonu o donošenju Novog pravilnika popisa zaštićenih cjelina (lokaliteta) unutar kojih posao stručnog vođenja jedino i isključivo mogu obavljati turistički vodiči s certifikatom o položenim ispitima određene Županije.

Za svoje predstavnike koji će u ime Vlade sudjelovati u radu Hrvatskog sabora i njegovih radnih tijela  Vlada je odredila Garija Cappellija, ministra turizma, Franu Matušića, Tončija Glavinu, državne tajnike u Ministarstvu turizma te Roberta Pendea i Moniku Udovčić, pomoćnike ministra turizma.

Pa prisjetimo se kronološkim redom kako je to sve krenulo. Početkom veljače ove godine Ministar turizma Gari Cappelli sa svojim suradnicima organizirao je sastanak u Ministarstvu turizma s predstavnicima udruga turističkih vodiča na području Lijepe naše. Formirana je Stručna skupina od osam članova predstavnika turističkih vodiča. Iz Zadra u Stručnoj  skupštini sudjeluju čak dvojica: Vinko Bakija i Nenad Marčina.Nakon nekoliko sastanaka u Ministarstvu turizma na kojima su nazočili i predstavnici raznih ministarstva kako bi se u cijelosti sagledala nedorečenost dosadašnjeg Pravilnika,  u nastojanju da Novi pravilnik bude što dorečeniji i profesionalniji poslati je naputak županijama od strane Ministarstva turizma da do konca mjeseca kolovoza dostave popis zaštićenih cjelina (lokaliteta) zbog pripreme Novog pravilnika. Naime, to proizlazi iz odredbe direktiva Europskog parlamenta budući da je Republika Hrvatska postala djelom jedinstvenog europskog tržišta.

Iz toga razloga je i u Zadarskoj županiji promptno osnovana Stručna skupina u organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije na čelu s voditeljicom Mihaelom Kadija, direktoricom TZZŽ. Stručnu skupštinu na nivou Zadarske županije sačinjavali su: Jakov Vučić, Nenad Rimanić, Krešimir Laštro, Vinko Bakija, Nenad Marčina, Ivan Šimunić i Mihaela Kadija. Nakon raznih prijedloga i odluka tijekom rada Stručne skupštine (a vodilja je bila spisak zaštićenih cjelina rađen prije desetak godina autora profesora Radomira Jurića), sastanak koji se održao 25. srpnja  polučio je odlične rezultate s čvrstim uvjerenjima kako bi svaka starogradska jezgra (INTRA  MUROS), poput zadarskog Poluotoka i drugih gradova trebala biti zaštićena cjelina (lokalitet).

Također,  Novi Pravilnik usuglašen s EU direktivama je nedorečen.Za strane državljane glavni dobitak na lutriji, izvučena sedmica, dok bio bi poguban za sve licencirane turističke vodiče, njih stotinu i pedesetak na području Zadarske županije, odnosno za preko tri i pol tisuće vodiča, „turističkih veleposlanika“ na području Lijepe naše. Profesor Vinko Bakija smatra kako nije istina da se pod zaštićenim lokalitetima i cjelinama više ne mogu ubrajati trgovi i javne površine (zrcalo Foruma ili cisterna ispred Bastiona Ponton nisu isključivo i jedino javne površine, ili zadarska riva ili Kalelarga … , oni su markeri i ikone zadarskog kulturnog identiteta i posebnosti – oni su razlog zašto bi turisti sutra trebali doći u Zadar). To nigdje ne stoji u EU direktivama. I zato se ne trebamo bojati EU direktiva već pristojno ali odlučno pokazati kako nam je stalo do našeg kulturnog identiteta i naše povijesti, sadašnjosti i budućnosti.

Ono što je hrvatska Vlada usvojila u Novom pravilniku osjećajući  bilo turističkog vodiča je za svaku pohvalu. U Članku 70. Turistički vodič, pod definicijom i uslugama turističkog vodiča u pružanju usluga na ili u zaštićenim cjelinama (lokalitetima), ističe se tumačenje turističkog vodiča:

1.     Turistički vodič, ako položi opći dio stručnog ispita za turističkog vodiča može pružati usluge na području RH, osim na ili u zaštićenim cjelinama (lokalitetima).

2.     Odnosno,  na ili u zaštićenim cjelinama (lokalitetima) turistički vodič može pružati usluge ako položi posebni dio stručnog ispita za zaštićene cjeline (lokalitete)  po županijama. Također, i hrvatskom jeziku, jedan od pet plemenitih jezika Europe (1595. godine – Faust Frančić), dat je dignitet koji zaslužuje. Bez poznavanja hrvatskog jezika ne može se dobit certifikat hrvatskog turističkog vodiča.

Dokaz je ovo više kako je turistički veleposlanik“ uistinu postao partner u Ministarstvu turizma kako je  na početku svog mandata isticao ministar Gari Cappelli. Odnosno, samo prije par mjeseci ministar Cappelli je izjavio kako je Ministarstvo turizma uvaženi Dom hrvatskih turističkih vodiča a sve s ciljem kako bi se obranilo znanje i zvanje cijenjene struke turističkog vodiča.  Uistinu, dogodio se presedan. Prvi puta u deset godina od kada su zadarski turistički vodiči, članovi UTV Zadra-Donat pokrenuli Zajednicu društva turističkih vodiča Hrvatske u koju su uključeni turistički vodiči s cijelog područja Lijepe naše  normalna komunikacija Ministarstva turizma i turističkih vodiča postala je stvarnost, što je za svaku pohvalu.

Napisao : Nenad MARČINA

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...